Uwaga, nadchodzi nowa żywność – Sławek Walkowski
Czy zastanawiacie się, cóż to może być – ta nowa żywność? Kotlety z grochu? Makarony z mchu i porostów? Nie. Zupełnie nie to.
Czy zastanawiacie się, cóż to może być – ta nowa żywność? Kotlety z grochu? Makarony z mchu i porostów? Nie. Zupełnie nie to.
Piwo, co odkryłem w czasach swej młodości, wkracza także w sferę fizyki teoretycznej i rozwiązuje naprawdę poważne problemy, takie jak podróże w czasie.
„Jestem Włochem i chyba wiem, jaka powinna być carbonara” – pieklił się w jednej ze swoich książek Gino D’Acampo. „To jajka, ser i wieprzowina. Nic więcej!”.
Karnawał również w dawnych wiekach był specjalnym czasem, w którym można było sobie pofolgować – zarówno w kwestiach obyczajowych, jak i kulinarnych. Kulminacją tego wesołego okresu był Tłusty Czwartek, znany kiedyś pod nazwą zapusty. Tego dnia i w dni poprzedzające…
Skoro kanapka jest kubańska, to trzeba – jak to zwyczajowo na Kubaniu – popić ją samogonem.
Podbił świat – bo jest kolorowy, radosny i smaczny, bo łatwo go przyrządzić i można do niego dobierać ulubione składniki. A przecież to zwykły makaron ryżowy!
Ananas to zielna roślina pochodząca z rodziny bromeliowatych, pochodząca z Ameryki Południowej. Jej nazwa wywodzi się od słowa „nana”, w języku tupi oznaczającego dokładnie ten owoc. Technicznie rzecz biorąc, ananas to nie owoc, a owocostan – każda „łuska” to osobny…
W Polsce wciąż mało znana i doceniana, a przecież codzienne spożycie łyżki żurawiny poprawia naszą kondycję ogólnoustrojową i gwarantuje dobre samopoczucie. Od niedawna przekonali się do niej również mistrzowie kuchni, serwując ją zarówno do mięs, ryb, warzyw, sosów, serów, zup,…
Mamy pierogi. Wiele narodów je ma, choć nazywają je zupełnie inaczej. Argentyńczycy chrupią swoje empanadas i przypuszczam, że uważają je za najlepsze na świecie.
Historia czekolady, podobnie jak wielu innych produktów spożywczych, zaczęła się dla Europejczyków razem z odkryciami geograficznymi. Pierwotnie czekolada podawana była jako napój przez Indian Ameryki Środkowej, a pierwszym mieszkańcem Starego Kontynentu, który mógł go spróbować, był Krzysztof Kolumb. Niestety nie…
Napychamy je czym popadnie. Brakuje już tylko pierogów z asfaltem, częściami do aut, szyszkami i chomikiem.
W obronie polskich, słowiańskich, małych orzechożerców jestem gotów nabić na widelec jankeskiego intruza.
Najlepsze polskie makowce i pierniki, przekąski ze śledzia, wigilijne ryby, dania regionalne, pierogi, barszcz na domowym zakwasie z kiszonych buraków i zupa grzybowa pachnąca w całym domu, każdego roku w nieco innej wersji, z innymi dodatkami, przyprawami, w innej formie…
Na wspomnienie o rosole chłopcy podskoczyli na krzesłach i mówili jeden przez drugiego, że super, że lubią, że rosół zawsze chętnie zjedzą!
Ciemnoczerwone kuliste owoce o soczystym miąższu i nieco cierpkim smaku cenione są ze względu na ich walory smakowe i niezwykłe wartości odżywcze. W naszym kraju żurawina jest wciąż jednak mało znana i doceniana, choć jej popularność w medycynie klasycznej rośnie,…
Potrawy wigilijne mają tę ogromną zaletę, że można je przygotowywać z kilkunastodniowym nawet wyprzedzeniem. Barszcz musi się ukisić, piernik – im starszy, tym lepszy, pierniczki też zyskają, jeśli poleżą kilka dni. Przygotowaniom towarzyszą niecodzienne zapachy: miodu, karmelu, cynamonu, goździków, wanilii,…
Emilia-Romania. Trudno chyba znaleźć we Włoszech drugi region, który ma do zaoferowania tyle wspaniałych produktów znanych na całym świecie.
Rozkoszujmy podniebienia chrupiącą brukselką, soczystym porem, kremem z dyni oraz kurczakiem w towarzystwie warzyw. Jeśli wykorzystamy jesienne skarby i skomponujemy taką apetyczną jesienną ucztę, na pewno łaskawszym okiem spojrzymy na tę słotną porę roku.