Kulinaria

Pączkowa ewolucja – Ola Kucharska

Karnawał również w dawnych wiekach był specjalnym czasem, w którym można było sobie pofolgować – zarówno w kwestiach obyczajowych, jak i kulinarnych. Kulminacją tego wesołego okresu był Tłusty Czwartek, znany kiedyś pod nazwą zapusty. Tego dnia i w dni  poprzedzające…

Rozrywkowy owoc – ananas – Ola Kucharska

Ananas to zielna roślina pochodząca z rodziny bromeliowatych, pochodząca z Ameryki Południowej. Jej nazwa wywodzi się od słowa „nana”, w języku tupi oznaczającego dokładnie ten owoc. Technicznie rzecz biorąc, ananas to nie owoc, a owocostan – każda „łuska” to osobny…

Kulinarne dzieła sztuki z żurawiny? – Maria Fall-Ławryniuk

W Polsce wciąż mało znana i doceniana, a przecież codzienne spożycie łyżki żurawiny poprawia naszą kondycję ogólnoustrojową i gwarantuje dobre samopoczucie. Od niedawna przekonali się do niej również mistrzowie kuchni, serwując ją zarówno do mięs, ryb, warzyw, sosów, serów, zup,…

Czekoladowa kariera – Ola Kucharska

Historia czekolady, podobnie jak wielu innych produktów spożywczych, zaczęła się dla Europejczyków razem z odkryciami geograficznymi. Pierwotnie czekolada podawana była jako napój przez Indian Ameryki Środkowej, a pierwszym mieszkańcem Starego Kontynentu, który mógł go spróbować, był Krzysztof Kolumb. Niestety nie…

Aromatyczne święta – Maria Fall-Ławryniuk

Najlepsze polskie makowce i pierniki, przekąski ze śledzia, wigilijne ryby, dania regionalne, pierogi, barszcz na domowym zakwasie z kiszonych buraków i zupa grzybowa pachnąca w całym domu, każdego roku w nieco innej wersji, z innymi dodatkami, przyprawami, w innej formie…

Żurawina w kuchni – Maria Fall-Ławryniuk

Ciemnoczerwone kuliste owoce o soczystym miąższu i nieco cierpkim smaku cenione są ze względu na ich walory smakowe i niezwykłe wartości odżywcze. W naszym kraju żurawina jest wciąż jednak mało znana i doceniana, choć jej popularność w medycynie klasycznej rośnie,…

Świąteczne smaki – Barbara Czajkowska-Kłoś

Potrawy wigilijne mają tę ogromną zaletę, że można je przygotowywać z kilkunastodniowym nawet wyprzedzeniem. Barszcz musi się ukisić, piernik – im starszy, tym lepszy, pierniczki też zyskają, jeśli poleżą kilka dni. Przygotowaniom towarzyszą niecodzienne zapachy: miodu, karmelu, cynamonu, goździków, wanilii,…

Smaki późnej jesieni – Maria Fall-Ławryniuk

Rozkoszujmy podniebienia chrupiącą brukselką, soczystym porem, kremem z dyni oraz kurczakiem w towarzystwie warzyw. Jeśli wykorzystamy jesienne skarby i skomponujemy taką apetyczną jesienną ucztę, na pewno łaskawszym okiem spojrzymy na tę słotną porę roku.