Kulinaria

Truskawki w codziennej diecie

Pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki znajdują się na pierwszym miejscu wśród hodowanych w Polsce owoców. Truskawka, jaka jest, każdy widzi… Czy jednak na pewno znamy i doceniamy wszystkie walory owoców tej powszechnie przez nas znanej i lubianej byliny?

Banzai ramen!

Ramen to japoński fastfood, dostępny niemal w każdej budce – taki odpowiednik naszego rosołu. Ale potrafi zaskakiwać.

Melitzanosalata

Powinienem napisać o nim poemat. Albo wykuć w dziesięciometrowej skale posąg Michaela, człapiącego swoim drobnym kroczkiem przez knajpę i niosącego talerzyk z tym cudem.

Jesienne co nieco

Po upalnym, ale i deszczowym lecie czas na drobną przekąskę. Dla wszystkich, którzy lubią cukinię czy kabaczki polecamy chrupiące placuszki, które nie wymagają długiego przygotowania. Najlepiej smakują prosto z patelni. Można je też podawać z różnymi sałatkami, w zależności od…

Ziemniaczana młodzież

Nie mogę przestać zachwycać się przełomem wiosny i lata. Nie mogę przestać kupować nowalijek. Nie mogę się powstrzymać! Jestem uzależniony!

Jarmuż znaczy… król!

To mało popularne warzywo kapustowate szturmem zdobywa polskie stoły i nie bez powodu nazywane jest najzdrowszym warzywem świata.

Szakszuka adoptowana

Kraina starszych braci w wierze przyjęła, polubiła i wciągnęła arabską potrawę, a potem ją wyeksportowała w świat już z gwiazdą Dawida.

Strawberry Fields Forever

Jak powszechnie wiadomo, najlepsze truskawki rosną na Pomorzu. Właśnie zaczął się sezon i w końcu możemy się nimi bezkarnie objadać.

Dziwna kuchnia to nie my

Taka jest prawda. W polskiej kuchni nic nie szokuje. Nie mamy sera z robalami, nie mamy pieczonych larw i gnijących ryb.

Najlepsza na świecie Małgorzata

Jestem pewien, że istnieją ludzie, którzy nigdy nie jedli pizzy. Są to członkowie jakichś nieodkrytych indiańskich plemion lub gromady nomadów z pustynnych stepów. Poza tym nie ma już na świecie miejsc, gdzie włoski placek jeszcze nie dotarł.

Niech żyją policzki!

Chef Kacper spowodował, że mój brat zjadł ozory. Spowodował także, że jak tylko w karcie są policzki wołowe, to pędzę tam tak szybko, że mój rower zmienia geometrię skrzydeł.

Na śniadanie i na obiad

Sobota to taki dzień, kiedy mogę sobie z rana pofolgować. Mam tempo, jak średniej wielkości leniwiec. No i poświęcam bardzo dużo czasu na śniadanie.

Kolacja pod Kilimandżaro

Taka jest prawie zawsze codzienna afrykańska kuchnia. Dużo wypełniacza, jak ugali czy ryż, i trochę dodatków. Kuchnia biedy.