Kulinaria

Rozrywkowy owoc – ananas – Ola Kucharska

Ananas to zielna roślina pochodząca z rodziny bromeliowatych, pochodząca z Ameryki Południowej. Jej nazwa wywodzi się od słowa „nana”, w języku tupi oznaczającego dokładnie ten owoc. Technicznie rzecz biorąc, ananas to nie owoc, a owocostan – każda „łuska” to osobny…

Lody czy sorbety? – Ola Kucharska

Zrobiło się cieplej i wraz z ładniejszą pogodą wzrasta nasza ochota na „coś do ochłody”. Na myśl od razu przychodzą nam lody. Ten pyszny zimny deser znany był już starożytnym Chińczykom, a przepis na nie był pilnie strzeżonym sekretem.

Czym może nas zaskoczyć mleko? – Ola Kucharska

Wydawać się może, że niczym, ale przyglądając się historii tego napoju, okazuje się, że kilka stuleci temu miało ono inną rangę niż obecnie i wcale nie było produktem, który był zawsze dostępny. A co za tym idzie – wszystkie produkty…

Słodka historia cukru – Ola Kucharska

Dziś jest powszedni, tani, a w nadmiarze szkodliwy, kiedyś był niedostępny, luksusowy, nawet trochę tajemniczy. Cukier – używany już w 3000 r. p.n.e. w Indiach, do Europy dotarł dopiero z podaniami z wyprawy Aleksandra Wielkiego pod nazwą „sól indyjska”. Najpierw…

Początek zielonego sezonu – Ola Kucharska

Wiosna w pełni, a co za tym idzie, rozkręca się sezon na świeże warzywa i owoce. W dawnej kuchni był to szczególny czas, kiedy po miesiącach jedzenia zapasów, nieubłaganie pustoszejącej spiżarni natura odradzała się na nowo, by obrodzić we wszelkie dobra, które może spożywać…

Niczego nie zmarnujemy! – Ola Kucharska

Podroby – mało atrakcyjne kawałki tego, co można zjeść ze zwierzęcia. Już samo słowo sugeruje coś gorszego, podrobionego, nie dziw więc, że ich jedzenie wzbudza w ludziach dużo emocji. Ze względu na te pejoratywne skojarzenia oraz dużo większą dostępność świeżego…

Czekoladowa kariera – Ola Kucharska

Historia czekolady, podobnie jak wielu innych produktów spożywczych, zaczęła się dla Europejczyków razem z odkryciami geograficznymi. Pierwotnie czekolada podawana była jako napój przez Indian Ameryki Środkowej, a pierwszym mieszkańcem Starego Kontynentu, który mógł go spróbować, był Krzysztof Kolumb. Niestety nie…

Torty nie-torty – Ola Kucharska

Słysząc słowo „tort” od razu przed oczami wyobraźni widzimy okrągły biszkopt przełożony kremem. W kuchni staropolskiej sprawa wcale nie była jednak taka oczywista. Nie dość, że sama nazwa często odnosiła się do ciast zupełnie innego typu, to mogła dotyczyć potraw…

Walka o gałkę muszkatołową – Ola Kucharska

Gałka muszkatołowa nie jest orzechem, jak mogłoby się wydawać, a pozbawionym łuski jądrem nasiona owocu muszkatołowego. Sama łuska tej niezwykłej przyprawy też używana jest w kulinariach i znana jest jako kwiat muszkatołowy. Dziś obie przyprawy są powszechnie dostępne i może…