Kulinaria

Historia zamknięta w biszkopcie – Ola Kucharska

Sylwester za nami, a to oznacza tylko jedno: karnawał! Dawniej był to czas zabaw, maskarad, bali, jedyny dłuższy okres w roku bez konieczności przestrzegania postu. A co za tym idzie, na wszelkich spotkaniach towarzyskich chętnie raczono się wyszukanymi mięsiwami, alkoholem…

Jaka była staropolska wigilia – Ola Kucharska

Jak można się domyślać Wigilia sprzed wieków znacznie różniła się od tego, jak dziś obchodzimy ten szczególny wieczór. Niekoniecznie każdy stół był zastawiony dwunastoma potrawami. W domu aż do przełomu XVIII i XIX wieku nie było choinki, a wieczerzę spożywano…

Historia piwem płynąca – Ola Kucharska

Historia piwa nierozerwalnie łączy się z historią osadnictwa ludzkiego. Kiedy człowiek nauczył się zbierać i przetwarzać zboże oraz wytwarzać z niego chleb, niewiele brakowało, by przygotować piwo.

Karp nie tylko od święta – Ola Kucharska

Wielkimi krokami zbliża się ten wyjątkowy okres w roku, który wypełnia – prócz radosnego oczekiwania – gorączka przygotowań świątecznych. A wśród nich nie może zabraknąć emocji związanych z kupieniem najlepszego karpia. Choć ryba ta nie dla wszystkich jest atrakcyjną pozycją…

Prawdziwa natura piernika – Ola Kucharska

Połowa listopada już z nami, a to znak, że powoli zaczynamy myśleć o świętach Bożego Narodzenia. Nieodłącznym symbolem tego magicznego okresu są pierniki. Niezależenie od tego, czy myślimy o cieście, drożdżowych ciastkach czy kruchych ciasteczkach, te pachnące, korzenne wypieki rok…

Czym jest starożytny melopepon? – Ola Kucharska

To tajemnicze słowo pochodzi z języka greckiego i dosłownie oznacza „miękkie jabłko”. Nie brzmi atrakcyjnie? Dołóżmy do tego fakt, że roślina ta pochodzi z rodziny dyniowatych i w sumie jest to jeden z wielu gatunków ogórka. Ten wstęp zupełnie nie…

„Ptak wodny stał się rybą” – Ola Kucharska

Kto z nas nie zna kaczki pieczonej w jabłkach lub z wątróbką? To klasyki tradycyjnej polskiej kuchni. Ale kaczka nie zawsze miała takie powodzenie wśród smakoszy. Dużo bardziej popularnym drobiem były gęsi, kurki i oczywiście – najbardziej pożądane – kapłony.…

Pora na dorsza – Ola Kucharska

Nieodzownym elementem wyjazdu nad morze są dania ze świeżych ryb. W przypadku naszego polskiego morza najbardziej kojarzone są z nim śledzie, czasami flądra i oczywiście dorsz. Ta smaczna ryba, kiedyś uważana za tanie, postne jedzenie, dziś stała się nie lada…