O schabowym raz jeszcze – Sławek Walkowski
Wydawałoby się, że pewne historie są już znane na wylot, że nic nie trzeba dodawać. Ale nagle, jak królik z kapelusza, wyskakuje nowy fakt – i sporo zmienia.
Wydawałoby się, że pewne historie są już znane na wylot, że nic nie trzeba dodawać. Ale nagle, jak królik z kapelusza, wyskakuje nowy fakt – i sporo zmienia.
Zrobiło się cieplej i wraz z ładniejszą pogodą wzrasta nasza ochota na „coś do ochłody”. Na myśl od razu przychodzą nam lody. Ten pyszny zimny deser znany był już starożytnym Chińczykom, a przepis na nie był pilnie strzeżonym sekretem.
Piotr jest moim zacnym kolegą ze studiów. Wie o królowej gier zespołowych, czyli o piłce kopanej, wszystko. Dosłownie wszystko. Ze mną dzieli swoją drugą pasję – dobre jedzenie.
1 października obchodzono Światowy Dzień Wegetarianizmu. Chciałem napisać „obchodziliśmy”, ale ja akurat go przegapiłem. I wy pewnie też.
Pizza – zna ją każdy! Podbiła cały świat. Bo jest prosta do zrobienia. Można na nią położyć właściwie wszystko, co się chce. Można się nią dzielić. I jest smaczna.
Maj to majówki. Maj to matury. Maj to święto Konstytucji 3 Maja. Zastanawiałem się, czy na ten dzień mamy jakąś potrawę.
Po wielkim boomie food trucków sprzed kilku lat pozostało jedynie wspomnienie. Czy to oznacza, że dobre uliczne jedzenie zniknęło na dobre? Wcale nie.
Byłem na targu. Kupiłem pęczek szparagów. Potem poszedłem do hipermarketu i tam na dziale warzyw były szparagi. Kupiłem następny pęczek.
Wiosna w pełni, a co za tym idzie, rozkręca się sezon na świeże warzywa i owoce. W dawnej kuchni był to szczególny czas, kiedy po miesiącach jedzenia zapasów, nieubłaganie pustoszejącej spiżarni natura odradzała się na nowo, by obrodzić we wszelkie dobra, które może spożywać…
Jeszcze raz, bo warto. Pisałem o niej wiele, ale jeszcze nie wszystko. Pizza – tak dobrze poznana, kryje jeszcze w sobie tajemnice.
Wyrobił ciasto na makaron. Ugotował go, a potem dodał masło i parmezan. I już.
Karnawał już za nami, ostatki też już minęły, ale warto wspomnieć o ich symbolicznym atrybucie – śledziu. Ta powszechnie znana i zdrowa ryba kojarzy nam się głównie z zagryzką do wódki, stąd pierwsze skojarzenie z hucznie obchodzonymi zapustami. Śledź jednak…
Malaga drży. Malaga huczy. Wyskakuję z wagonu metra na stacji Atarazanas. Pędzę schodami na górę i jestem na Alameda Principal.
Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol życia, płodności, miłości i siły, wierzono w jego życiodajne i oczyszczające właściwości. A w codziennej zdrowej diecie jajko jest jednym z najwartościowszych produktów żywnościowych, zawiera bowiem wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Tak, udało mi się znaleźć człowieka, który najprawdopodobniej stworzył to słynne danie.
O sposobach zastosowania migdałów można byłoby rozprawiać godzinami, ale czy nie zastanawiające jest to, skąd wzięło się takie zakorzenienie migdała w europejskiej kulturze kulinarnej? Otóż niezwykła rola tego orzecha ugruntowała się w wiekach średnich i miała wiele wspólnego z postem.
Podobno ta kiełbasa ma fantastyczny smak. Podobno jest ekscytującą atrakcją na stole. Sprawdziłem. Jakoś nie podzielam tych opinii.
Na talerzu papka z czegoś tam. Nieważne. Istotne jest to, że w papce jest wszystko i nie ma emisji CO2. Podoba wam się taki obiad?