Kulinaria

Mięso na co dzień – Ola Kucharska

Dawniej na nieograniczony dostęp do mięsa o każdej porze roku mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi. Cała reszta społeczeństwa jadała dania ze świeżego mięsa tylko w okresie corocznego uboju, czyli jesienią i wiosną. Część tusz zwierzęcych trafiała od razu na stoły,…

Nie tylko marcepany – Ola Kucharska

O sposobach zastosowania migdałów można byłoby rozprawiać godzinami, ale czy nie zastanawiające jest to, skąd wzięło się takie zakorzenienie migdała w europejskiej kulturze kulinarnej? Otóż niezwykła rola tego orzecha ugruntowała się w wiekach średnich i miała wiele wspólnego z postem.

Niczego nie zmarnujemy! – Ola Kucharska

Podroby – mało atrakcyjne kawałki tego, co można zjeść ze zwierzęcia. Już samo słowo sugeruje coś gorszego, podrobionego, nie dziw więc, że ich jedzenie wzbudza w ludziach dużo emocji. Ze względu na te pejoratywne skojarzenia oraz dużo większą dostępność świeżego…

Jak zachować smaki sezonu? – Ola Kucharska

Minął środek lata, sezon obfitości wszelkich płodów ziemi. Chętnie korzystamy z tego dobrodziejstwa i póki można, zajadamy się świeżymi truskawkami, wiśniami, jagodami, młodymi ziemniakami, kalafiorem i fasolką szparagową. Nie martwimy się za bardzo o ich „zachowanie” na dłużej, bo przez…

Torty nie-torty – Ola Kucharska

Słysząc słowo „tort” od razu przed oczami wyobraźni widzimy okrągły biszkopt przełożony kremem. W kuchni staropolskiej sprawa wcale nie była jednak taka oczywista. Nie dość, że sama nazwa często odnosiła się do ciast zupełnie innego typu, to mogła dotyczyć potraw…

Specjaliści od pasztetów – Ola Kucharska

Choć dziś pasztet nie kojarzy się z niczym wykwintnym, to jego pierwotna natura jest zupełnie odmienna. Danie zwane pasztetem, które mogło przybierać rożne formy, było potrawą dworską idealną na ucztę czy uroczystości. Niejednokrotnie bywało centralnym punktem świątecznego stołu lub jego…

Tajemnicza natura masła – Ola Kucharska

Historia tego jak, gdzie i kto wynalazł masło jest dość niejasna. Najprawdopodobniej pierwsi odkryli je nomadowie podczas swoich wędrówek – i było to dzieło przypadku. Po długiej jeździe na końskim grzbiecie jeźdźcy zauważyli, że w bukłaku nie ma już samego…

Walka o gałkę muszkatołową – Ola Kucharska

Gałka muszkatołowa nie jest orzechem, jak mogłoby się wydawać, a pozbawionym łuski jądrem nasiona owocu muszkatołowego. Sama łuska tej niezwykłej przyprawy też używana jest w kulinariach i znana jest jako kwiat muszkatołowy. Dziś obie przyprawy są powszechnie dostępne i może…