Kulinaria

Lody czy sorbety? – Ola Kucharska

Zrobiło się cieplej i wraz z ładniejszą pogodą wzrasta nasza ochota na „coś do ochłody”. Na myśl od razu przychodzą nam lody. Ten pyszny zimny deser znany był już starożytnym Chińczykom, a przepis na nie był pilnie strzeżonym sekretem.

Początek zielonego sezonu – Ola Kucharska

Wiosna w pełni, a co za tym idzie, rozkręca się sezon na świeże warzywa i owoce. W dawnej kuchni był to szczególny czas, kiedy po miesiącach jedzenia zapasów, nieubłaganie pustoszejącej spiżarni natura odradzała się na nowo, by obrodzić we wszelkie dobra, które może spożywać…

Ostatki już za nami – Ola Kucharska

Karnawał już za nami, ostatki też już minęły, ale warto wspomnieć o ich symbolicznym atrybucie – śledziu. Ta powszechnie znana i zdrowa ryba kojarzy nam się głównie z zagryzką do wódki, stąd pierwsze skojarzenie z hucznie obchodzonymi zapustami. Śledź jednak…

Zdrowie w skorupce – Maria Fall-Ławryniuk

Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol życia, płodności, miłości i siły, wierzono w jego życiodajne i oczyszczające właściwości. A w codziennej zdrowej diecie jajko jest jednym z najwartościowszych produktów żywnościowych, zawiera bowiem wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Nie tylko marcepany – Ola Kucharska

O sposobach zastosowania migdałów można byłoby rozprawiać godzinami, ale czy nie zastanawiające jest to, skąd wzięło się takie zakorzenienie migdała w europejskiej kulturze kulinarnej? Otóż niezwykła rola tego orzecha ugruntowała się w wiekach średnich i miała wiele wspólnego z postem.