Normandio, kocham cię za camembert – Sławek Walkowski

Wymieńcie jakiś dojrzewający ser. Założę się, że większość z was powiedziała w tym momencie brie. I dodała camembert.
Wymieńcie jakiś dojrzewający ser. Założę się, że większość z was powiedziała w tym momencie brie. I dodała camembert.
Gałka muszkatołowa nie jest orzechem, jak mogłoby się wydawać, a pozbawionym łuski jądrem nasiona owocu muszkatołowego. Sama łuska tej niezwykłej przyprawy też używana jest w kulinariach i znana jest jako kwiat muszkatołowy. Dziś obie przyprawy są powszechnie dostępne i może…
Mamy na naszym kontynencie więcej jedzenia, które wzbudza zaskoczenie, a czasami nawet obrzydzenie, niż myślimy – i nie są to tylko fermentowane śledzie czy sery z larwami.
Zarówno kapusta, jak i jej kuzynostwo: brukselka, brokuł, kalarepa, kalafior, jarmuż czy chińska kapusta pak choi są pełne składników odżywczych, które chronią nas przed chorobami nowotworowymi, dolegliwościami kardiologicznymi, przeziębieniami i utratą odporności!
Minionej niedzieli mogłem zacytować Greka Zorbę i zły na siebie wymamrotałem: „Jaka piękna katastrofa”. A wszystko to przez cynamon.
Karnawał już za nami, ostatki też już minęły, ale warto wspomnieć o ich symbolicznym atrybucie – śledziu. Ta powszechnie znana i zdrowa ryba kojarzy nam się głównie z zagryzką do wódki, stąd pierwsze skojarzenie z hucznie obchodzonymi zapustami. Śledź jednak…
Zdrowe odżywianie to zupełnie odrębna dziedzina wiedzy, tym bardziej skomplikowana, im więcej wątpliwych, podstępnie podrasowanych produktów trafia na nasze stoły.
Wydawać się może, że niczym, ale przyglądając się historii tego napoju, okazuje się, że kilka stuleci temu miało ono inną rangę niż obecnie i wcale nie było produktem, który był zawsze dostępny. A co za tym idzie – wszystkie produkty…
Czy zastanawiacie się, cóż to może być – ta nowa żywność? Kotlety z grochu? Makarony z mchu i porostów? Nie. Zupełnie nie to.
Piwo, co odkryłem w czasach swej młodości, wkracza także w sferę fizyki teoretycznej i rozwiązuje naprawdę poważne problemy, takie jak podróże w czasie.
„Jestem Włochem i chyba wiem, jaka powinna być carbonara” – pieklił się w jednej ze swoich książek Gino D’Acampo. „To jajka, ser i wieprzowina. Nic więcej!”.
Karnawał również w dawnych wiekach był specjalnym czasem, w którym można było sobie pofolgować – zarówno w kwestiach obyczajowych, jak i kulinarnych. Kulminacją tego wesołego okresu był Tłusty Czwartek, znany kiedyś pod nazwą zapusty. Tego dnia i w dni poprzedzające…
Skoro kanapka jest kubańska, to trzeba – jak to zwyczajowo na Kubaniu – popić ją samogonem.
Podbił świat – bo jest kolorowy, radosny i smaczny, bo łatwo go przyrządzić i można do niego dobierać ulubione składniki. A przecież to zwykły makaron ryżowy!
Ananas to zielna roślina pochodząca z rodziny bromeliowatych, pochodząca z Ameryki Południowej. Jej nazwa wywodzi się od słowa „nana”, w języku tupi oznaczającego dokładnie ten owoc. Technicznie rzecz biorąc, ananas to nie owoc, a owocostan – każda „łuska” to osobny…
W Polsce wciąż mało znana i doceniana, a przecież codzienne spożycie łyżki żurawiny poprawia naszą kondycję ogólnoustrojową i gwarantuje dobre samopoczucie. Od niedawna przekonali się do niej również mistrzowie kuchni, serwując ją zarówno do mięs, ryb, warzyw, sosów, serów, zup,…
Mamy pierogi. Wiele narodów je ma, choć nazywają je zupełnie inaczej. Argentyńczycy chrupią swoje empanadas i przypuszczam, że uważają je za najlepsze na świecie.
Historia czekolady, podobnie jak wielu innych produktów spożywczych, zaczęła się dla Europejczyków razem z odkryciami geograficznymi. Pierwotnie czekolada podawana była jako napój przez Indian Ameryki Środkowej, a pierwszym mieszkańcem Starego Kontynentu, który mógł go spróbować, był Krzysztof Kolumb. Niestety nie…