Kulinaria

Podjadanie na obcasie – Sławek Walkowski

Przed każdą podróżą na południe Europy większość z nas wyobraża sobie uliczne stragany zapełnione soczystymi warzywami i owocami oraz urocze kafejki z przepysznym jedzeniem. Niestety, rzeczywistość jest zupełnie inna.

Przepis na żur – Sławek Walkowski

Jak zrobić żurek, chyba każdy wie. To w końcu jedna z naszych tradycyjnych zup, jedna z najstarszych potraw o słowiańskim rodowodzie. W dzisiejszych czasach przepisów kulinarnych mamy w nadmiarze, nie tylko w książkach, ale w najróżniejszych aplikacjach, wideoporadnikach i podcastach.…

Obcas na patelni – Sławek Walkowski

Boeing 737 trzęsie się, gdy szybko hamuje na pasie lotniska w Brindisi. Po chwili oddychamy już ciepłym południowym powietrzem. I uśmiechamy się. Jesteśmy na włoskim obcasie!

Ostatki już za nami – Ola Kucharska

Karnawał już za nami, ostatki też już minęły, ale warto wspomnieć o ich symbolicznym atrybucie – śledziu. Ta powszechnie znana i zdrowa ryba kojarzy nam się głównie z zagryzką do wódki, stąd pierwsze skojarzenie z hucznie obchodzonymi zapustami. Śledź jednak…