Für Spargel! – Sławek Walkowski

Byłem na targu. Kupiłem pęczek szparagów. Potem poszedłem do hipermarketu i tam na dziale warzyw były szparagi. Kupiłem następny pęczek.
Byłem na targu. Kupiłem pęczek szparagów. Potem poszedłem do hipermarketu i tam na dziale warzyw były szparagi. Kupiłem następny pęczek.
Czy znasz jakieś wietnamskie danie? Najszybciej przyjdą nam na myśl sajgonki. I co jeszcze? Pewnie te wszystkie dania z wietnamskich barów, których nazw nie pamiętamy.
Jeszcze raz, bo warto. Pisałem o niej wiele, ale jeszcze nie wszystko. Pizza – tak dobrze poznana, kryje jeszcze w sobie tajemnice.
Jest chrupiący z wierzchu, a w środku puszysty, delikatny i maślany. Właśnie taki powinien być. I absolutnie nie może być zakrzywiony. Croissant.
Karnawał już za nami, ostatki też już minęły, ale warto wspomnieć o ich symbolicznym atrybucie – śledziu. Ta powszechnie znana i zdrowa ryba kojarzy nam się głównie z zagryzką do wódki, stąd pierwsze skojarzenie z hucznie obchodzonymi zapustami. Śledź jednak…
Malaga drży. Malaga huczy. Wyskakuję z wagonu metra na stacji Atarazanas. Pędzę schodami na górę i jestem na Alameda Principal.
Mogą być śniadaniem, lekkim lunchem lub kolacją. Każdy może wymyślić swoją. Są szybkie, proste i zdrowe. Zimą także warto je jeść.
Karnawał również w dawnych wiekach był specjalnym czasem, w którym można było sobie pofolgować – zarówno w kwestiach obyczajowych, jak i kulinarnych. Kulminacją tego wesołego okresu był Tłusty Czwartek, znany kiedyś pod nazwą zapusty. Tego dnia i w dni poprzedzające…
Tak, udało mi się znaleźć człowieka, który najprawdopodobniej stworzył to słynne danie.
Narodowe danie Greków. Moussaka! Znajdziecie je w każdej greckiej tawernie. Potrawa, którą dzisiaj znamy, powstała z zamiłowania do zupełnie innej niż grecka kuchni.
Na talerzu papka z czegoś tam. Nieważne. Istotne jest to, że w papce jest wszystko i nie ma emisji CO2. Podoba wam się taki obiad?
Czy to kradzież stulecia? Cóż, mamy dopiero początek XXI wieku. Jednak faktem jest, że w łapy rabusiów wpadł niezwykle drogocenny łup.
Prosta i smaczna. Dla nas to przede wszystkim potrawa śniadaniowa. I tak bardzo ją lubimy, że jest dla nas wręcz symbolem dobrego, sycącego posiłku z rana.
Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej i niezdrowej żywności są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Przepisy na karnawałowe przysmaki pochodzą z książki…
Zawsze przywożę z podróży mnóstwo niematerialnych pamiątek pod postacią przeżyć i wspomnień. Czasami zdarza mi się zabrać jednak coś jeszcze.
Lubię coś spróbować po raz pierwszy. I wyrobić sobie zdanie samemu. Lubię poznać coś niecodziennego lub drogiego. Albo egzotycznego. Jak soju.
Mamy nowy rok, a to oznacza nowe trendy w wielu dziedzinach życia. Także w świecie kulinariów.
Oto on – Nowy Rok. Specjaliści różnych branż trzymają w rękach szklane kule i usiłują przewidzieć, jakie nowe trendy objawią się w ciągu najbliższych 12 miesięcy.