Ciąg dalszy opowieści o corrida de tapas – Sławek Walkowski

A tak właściwie to skąd się wzięła ta popularna przekąska? Jak w przypadku wielu innych potraw, nie wiemy. Ale mamy kilka hipotez.
A tak właściwie to skąd się wzięła ta popularna przekąska? Jak w przypadku wielu innych potraw, nie wiemy. Ale mamy kilka hipotez.
Jeśli jakiś produkt osiągnął stan, w którym ugryzienie go przeniesie was do tunelu z jasnym światłem na końcu, to należy się go pozbyć. Ale resztka szpinaku na dnie lodówki to co innego.
Podobno ta kiełbasa ma fantastyczny smak. Podobno jest ekscytującą atrakcją na stole. Sprawdziłem. Jakoś nie podzielam tych opinii.
Połowa listopada już z nami, a to znak, że powoli zaczynamy myśleć o świętach Bożego Narodzenia. Nieodłącznym symbolem tego magicznego okresu są pierniki. Niezależenie od tego, czy myślimy o cieście, drożdżowych ciastkach czy kruchych ciasteczkach, te pachnące, korzenne wypieki rok…
To tajemnicze słowo pochodzi z języka greckiego i dosłownie oznacza „miękkie jabłko”. Nie brzmi atrakcyjnie? Dołóżmy do tego fakt, że roślina ta pochodzi z rodziny dyniowatych i w sumie jest to jeden z wielu gatunków ogórka. Ten wstęp zupełnie nie…
Wyrobił ciasto na makaron. Ugotował go, a potem dodał masło i parmezan. I już.
Kto z nas nie zna kaczki pieczonej w jabłkach lub z wątróbką? To klasyki tradycyjnej polskiej kuchni. Ale kaczka nie zawsze miała takie powodzenie wśród smakoszy. Dużo bardziej popularnym drobiem były gęsi, kurki i oczywiście – najbardziej pożądane – kapłony.…
Z techniką sous vide, czyli gotowaniem w próżni, zetknąłem się na obiedzie w restauracji Smaki Morza. Nie zachwyciła mnie.
„A zatem zrobisz nam śniadanie” – powiedziała moja przyjaciółka. David miał przyjechać po nas na lotnisko Juliusa Nyerere w Dar es Salaam. Nie przyjechał.
Nieodzownym elementem wyjazdu nad morze są dania ze świeżych ryb. W przypadku naszego polskiego morza najbardziej kojarzone są z nim śledzie, czasami flądra i oczywiście dorsz. Ta smaczna ryba, kiedyś uważana za tanie, postne jedzenie, dziś stała się nie lada…
Kieliszek zimnego białego wina. Kilka małych przekąsek obok na talerzu. Bagietki, szynka, sery, suszony dorsz bacalao, oliwki i widok lazurowego Mediterranean. To mi wystarczy.
To warzywo bardzo stare i niemal zapomniane, ale od niedawna – tak jak topinambur czy pasternak – ponownie przeżywa swój renesans.
1 października obchodzono Światowy Dzień Wegetarianizmu. Chciałem napisać „obchodziliśmy”, ale ja akurat go przegapiłem. I wy pewnie też.
Nikogo nie trzeba przekonywać o walorach smakowych raków. Nawet jeżeli niewielu z nas choć raz je gotowało lub jadło w restauracji, to w Polsce wciąż pamięta się o daniach z raków. Choć ich poziom spożycia jest nieporównywalnie niski w porównaniu…
Dwa tygodnie temu napisałem, że kocham Normandię za camembert. Cóż, tak naprawdę nie tylko za ten ser.
Kiedy wypiłem ją pierwszy raz, byłem absolutnie zaskoczony. Bo była po prostu idealna. Tak, to była miłość od pierwszego… łyku.
Po wielkim boomie food trucków sprzed kilku lat pozostało jedynie wspomnienie. Czy to oznacza, że dobre uliczne jedzenie zniknęło na dobre? Wcale nie.
Jesień już za pasem, nieuchronnie zbliżają się mroczne poranki, z których marazmu jest nas w stanie wyrwać tylko kubek gorącej mocnej kawy. Ten niepozorny rytuał picia tego napoju był ogromną rewolucją w życiu codziennym, obyczajowym i społecznym całej ludzkości.