Drogi i trochę nastrojowy 2024 rok – Sławek Walkowski
![](https://pielgrzym.pelplin.pl/wp-content/uploads/2024/01/Drogi-i-troche-nastrojowy.jpg)
Mamy nowy rok, a to oznacza nowe trendy w wielu dziedzinach życia. Także w świecie kulinariów.
Mamy nowy rok, a to oznacza nowe trendy w wielu dziedzinach życia. Także w świecie kulinariów.
Oto on – Nowy Rok. Specjaliści różnych branż trzymają w rękach szklane kule i usiłują przewidzieć, jakie nowe trendy objawią się w ciągu najbliższych 12 miesięcy.
Sylwester za nami, a to oznacza tylko jedno: karnawał! Dawniej był to czas zabaw, maskarad, bali, jedyny dłuższy okres w roku bez konieczności przestrzegania postu. A co za tym idzie, na wszelkich spotkaniach towarzyskich chętnie raczono się wyszukanymi mięsiwami, alkoholem…
Jak można się domyślać Wigilia sprzed wieków znacznie różniła się od tego, jak dziś obchodzimy ten szczególny wieczór. Niekoniecznie każdy stół był zastawiony dwunastoma potrawami. W domu aż do przełomu XVIII i XIX wieku nie było choinki, a wieczerzę spożywano…
Wielkimi krokami zbliża się ten wyjątkowy okres w roku, który wypełnia – prócz radosnego oczekiwania – gorączka przygotowań świątecznych. A wśród nich nie może zabraknąć emocji związanych z kupieniem najlepszego karpia. Choć ryba ta nie dla wszystkich jest atrakcyjną pozycją…
Będzie wigilijna kolacja. Będzie pasterka. W domach pysznić się będą choinki, a przed domami bożonarodzeniowe szopki. Tylko język będzie inny.
Połowa listopada już z nami, a to znak, że powoli zaczynamy myśleć o świętach Bożego Narodzenia. Nieodłącznym symbolem tego magicznego okresu są pierniki. Niezależenie od tego, czy myślimy o cieście, drożdżowych ciastkach czy kruchych ciasteczkach, te pachnące, korzenne wypieki rok…
Najstarszy makaron archeolodzy znaleźli w Chinach. Był to makaron ryżowy, ówcześnie świeży, nie suchy. A ten pszeniczny, suszony, który leży na sklepowych półkach? Jaka jest jego historia?
Kto z nas nie zna kaczki pieczonej w jabłkach lub z wątróbką? To klasyki tradycyjnej polskiej kuchni. Ale kaczka nie zawsze miała takie powodzenie wśród smakoszy. Dużo bardziej popularnym drobiem były gęsi, kurki i oczywiście – najbardziej pożądane – kapłony.…
Tajlandia to kraj, do którego moja przyjaciółka mogłaby pojechać choćby jutro. Wciąż go wspomina, a najbardziej tęskni za tamtejszą kuchnią.
„A zatem zrobisz nam śniadanie” – powiedziała moja przyjaciółka. David miał przyjechać po nas na lotnisko Juliusa Nyerere w Dar es Salaam. Nie przyjechał.
Majonez, niestety, nie ma prostej historii. Możemy jedynie prześledzić pewien proces, dzięki któremu powstał.
Nieodzownym elementem wyjazdu nad morze są dania ze świeżych ryb. W przypadku naszego polskiego morza najbardziej kojarzone są z nim śledzie, czasami flądra i oczywiście dorsz. Ta smaczna ryba, kiedyś uważana za tanie, postne jedzenie, dziś stała się nie lada…
Tak, to ważna godzina. Sporo hiszpańskich restauracji właśnie wtedy ponownie otwiera swoje drzwi, ponownie odpala kuchenki, piece i grille. Nie inaczej jest w Alicante.
Nikogo nie trzeba przekonywać o walorach smakowych raków. Nawet jeżeli niewielu z nas choć raz je gotowało lub jadło w restauracji, to w Polsce wciąż pamięta się o daniach z raków. Choć ich poziom spożycia jest nieporównywalnie niski w porównaniu…
To jest ta pora, kiedy trzeba poważnie pomyśleć o jedzeniu. Bary i restauracje są już pełne gości. To jest czas na posiłek.
Jesień już za pasem, nieuchronnie zbliżają się mroczne poranki, z których marazmu jest nas w stanie wyrwać tylko kubek gorącej mocnej kawy. Ten niepozorny rytuał picia tego napoju był ogromną rewolucją w życiu codziennym, obyczajowym i społecznym całej ludzkości.
Nasze czaplowisko okazało się wspaniałe. Drewniany dom na wzgórzu był przytulny i wygodny. Tuż za pobliskim lasem znajdowało się jezioro. Idealna okolica do relaksu, spacerów i kąpieli.