Tikka masala ze Szkocji – Sławek Walkowski

Chicken tikka masala – chyba każdy słyszał o tej potrawie kuchni indyjskiej. Prosta, smaczna i co ważne – łagodna.

REKLAMA

Tikka masala składa się z dwóch głównych elementów: kurczaka tikka, czyli kawałków mięsa marynowanych w jogurcie i przyprawach takich jak kumin, papryka, garam masala czy kurkuma, a następnie pieczonych lub grillowanych, oraz sosu masala – pomidorowego z mieszanką przypraw. Sos zazwyczaj ma pomarańczowy kolor, jest wzbogacony śmietaną, kokosowym mlekiem lub jogurtem, co nadaje daniu bogaty smak i kremową konsystencję. Potrawa jest łatwa do przygotowania w domu i często podawana z ryżem lub chlebem naan. (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 10. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [11 i 18 maja 2025 R. XXXVI Nr 10 (925)], str. 37.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *