Przepis na żur – Sławek Walkowski

Jak zrobić żurek, chyba każdy wie. To w końcu jedna z naszych tradycyjnych zup, jedna z najstarszych potraw o słowiańskim rodowodzie. W dzisiejszych czasach przepisów kulinarnych mamy w nadmiarze, nie tylko w książkach, ale w najróżniejszych aplikacjach, wideoporadnikach i podcastach. Ale gdybyśmy chcieli sięgnąć w przeszłość i ugotować sobie coś z menu naszych przodków? Gdybyśmy chcieli znaleźć pierwszy przepis? Mamy problem.

REKLAMA

Pierwsza polska książka kucharska to rok 1682. A co z renesansem? Co ze średniowieczem? Na całe szczęście coś jednak mamy. Niewiele, ale mamy – rachunki dworu królewskiego z początku XV wieku oraz anonimowy rękopis z połowy XVI stulecia, przechowywany dziś w Bibliotece Jagiellońskiej. Oba są zupełnie inne, ale razem tworzą ciekawą opowieść o początkach naszej kuchni.
Pierwszy trop wiedzie nas na dwór Władysława Jagiełły i do roku 1408. To czas, kiedy Polska żyje już w unii z Litwą, a królewski dwór to miejsce spotkań kultur, smaków i obyczajów. (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 13. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [22 i 29 czerwca 2025 R. XXXVI Nr 13 (928)], str. 37.
Fot. MOs810, wikimedia.org, CC BY-SA 3.0

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *