Semana Santa i bacalao – Sławek Walkowski

Malaga drży. Malaga huczy. Wyskakuję z wagonu metra na stacji Atarazanas. Pędzę schodami na górę i jestem na Alameda Principal.

REKLAMA

Mijam otwarty już, świetny i bardzo stary, bar Antigua Casa de Guardia i skręcam w lewo, w ulicę Pastora. Jeszcze nie czas na szklaneczkę słodkiego wina i berenjena con miel – to smażony bakłażan ze słodką melasą. Przecinam dwie przecznice i staję przed Mercado Central de Atarazanas. Hala targowa jest oczywiście pełna klientów. Wchodzę od ulicy Sagasta przez główne wejście, to z wielkim, kolorowym witrażem przedstawiającym stare miasto, katedrę Wcielenia i okręty. Nic dziwnego, pierwotnie budynek był stocznią, zbudowaną w drugiej poł. XIV wieku przez muzułmanów. (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 7. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [31 marca i 7 kwietnia 2024 R. XXXV Nr 7 (896)], str. 37.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *