Różne są historie potraw. Często ich początki giną gdzieś w zamierzchłych czasach. Ale czasami wiemy o nich dużo, znamy ludzi i miejsca, z którymi są związane.
Filippo Brunelleschi na pewno był z siebie dumny. Zresztą wystarczy popatrzeć na jego dzieło. Macie przed oczami panoramę Florencji? I co widzicie? Przede wszystkim katedrę Santa Maria del Fiore z jej przepiękną kopułą. To jest właśnie dzieło wielkiego architekta. Samą katedrę rozpoczęto budować w 1294 roku. Ale do 1418 roku nad absydą nie było nic. Ziała tam dziura o szerokości 43 metrów, otoczona ośmiokątnym bębnem. Władze Florencji ogłosiły konkurs na budowę sklepienia. Zwycięzcy nie ogłoszono, ale dwa projekty były bardzo ciekawe – przedstawili je Filippo Brunelleschi i Lorenzo Ghiberti. Oni mieli stworzyć kopułę. I to jak największą i najwspanialszą. Włodarze Florencji chcieli przyćmić katedry konkurujących miast – Pizy i Sieny. (…)
Sławek Walkowski
Więcej przeczytasz w 9. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [30 kwietnia i 7 maja 2023 R. XXXIV Nr 9 (872)]
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.