Kulinaria

Aromatyczne święta – Maria Fall-Ławryniuk

Najlepsze polskie makowce i pierniki, przekąski ze śledzia, wigilijne ryby, dania regionalne, pierogi, barszcz na domowym zakwasie z kiszonych buraków i zupa grzybowa pachnąca w całym domu, każdego roku w nieco innej wersji, z innymi dodatkami, przyprawami, w innej formie…

Żurawina w kuchni – Maria Fall-Ławryniuk

Ciemnoczerwone kuliste owoce o soczystym miąższu i nieco cierpkim smaku cenione są ze względu na ich walory smakowe i niezwykłe wartości odżywcze. W naszym kraju żurawina jest wciąż jednak mało znana i doceniana, choć jej popularność w medycynie klasycznej rośnie,…

Świąteczne smaki – Barbara Czajkowska-Kłoś

Potrawy wigilijne mają tę ogromną zaletę, że można je przygotowywać z kilkunastodniowym nawet wyprzedzeniem. Barszcz musi się ukisić, piernik – im starszy, tym lepszy, pierniczki też zyskają, jeśli poleżą kilka dni. Przygotowaniom towarzyszą niecodzienne zapachy: miodu, karmelu, cynamonu, goździków, wanilii,…

Smaki późnej jesieni – Maria Fall-Ławryniuk

Rozkoszujmy podniebienia chrupiącą brukselką, soczystym porem, kremem z dyni oraz kurczakiem w towarzystwie warzyw. Jeśli wykorzystamy jesienne skarby i skomponujemy taką apetyczną jesienną ucztę, na pewno łaskawszym okiem spojrzymy na tę słotną porę roku.

Chrupiąca cykoria – Maria Fall-Ławryniuk

Wyglądem przypomina małą podłużną sałatę. Jej słodkawe liście z lekką, choć wyczuwalną nutą goryczki doskonale smakują zarówno na surowo, jak i serwowane na ciepło. Niepozorna, ale odpowiednie towarzystwo wydobywa jej urok i walory organoleptyczne. Po prostu ideał. Cykoria w roli…

Soczysta gruszka – Maria Fall-Ławryniuk

Gruszki to wyjątkowe owoce, które od stuleci inspirują mistrzów kuchni i malarstwa, prezentując swoją słodycz w wypiekach i deserach, ale też urozmaicając smak wytrawnych dań. Są niesamowicie aromatyczne i soczyste. Przyciągają wzrok i zachwycają kolorystyką. W codziennej kuchni możemy je…

Soczewica w kuchni – Maria Fall-Ławryniuk

Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Już w starożytnym Egipcie stanowiła bazę wielu potraw. Dawniej również w Polsce cieszyła się uznaniem i była obecna w wielu regionalnych daniach, jednak dni jej świetności przeminęły, na szczęście tylko na…

Czas na figi – Maria Fall-Ławryniuk

Koniec lata to czas, kiedy warto wykorzystać w kuchni świeże figi i to nie tylko do słodkich deserów. Bardzo dobrym pomysłem jest podanie figi na wytrawnie, na słodko-kwaśno, na słono, ostro lub bardzo pikantnie.

Miód malina – Maria Fall-Ławryniuk

Maliny to prawdziwy skarb w upalne dni. Chętnie zajadamy się nimi, dodając je do lodów, napojów, koktajli lub ciast. Owoce te cieszą się dużą popularnością i w rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce.