Czas na figi – Maria Fall-Ławryniuk

Koniec lata to czas, kiedy warto wykorzystać w kuchni świeże figi i to nie tylko do słodkich deserów. Bardzo dobrym pomysłem jest podanie figi na wytrawnie, na słodko-kwaśno, na słono, ostro lub bardzo pikantnie.

REKLAMA

Ten wspaniały i pyszny owoc o charakterystycznym smaku ma wiele do zaoferowania, bowiem w duecie ze śmietanką przemienia się w lody, wraz z mascarpone wybornie urozmaici focaccię, a wypełniony serem pleśniowym z tymiankową nutą stanie się wykwintną przekąską. Owoce figowca charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych i błonnika, bogactwem witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K1, są też potężnym źródłem soli mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Na pobliskich targach i bazarach świeże owoce można zakupić od sierpnia do października.  (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 19. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [18 i 25 września 2022 R. XXXIII Nr 19 (856)]

Numer 19/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej) można zakupić TUTAJ.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Numer 19/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF) można zakupić
TUTAJ.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *