Zapomnijcie o spaghetti alla bolognese – Sławek Walkowski

Emilia-Romania. Trudno chyba znaleźć we Włoszech drugi region, który ma do zaoferowania tyle wspaniałych produktów znanych na całym świecie.

REKLAMA

Tylko zobaczcie – z Parmy mamy jedną z najlepszych szynek na świecie. Znana już starożytnym szynka parmeńska jest produkowana tylko w okolicach miasta, na ściśle określonym obszarze. Hodowane tam świnki mogą pochodzić jedynie z północnych i centralnych Włoch. To miasto, a także Bolonia i Modena produkują parmigiano reggiano – ser, o którego sławie właściwie nie muszę pisać. Modena to oczywiście tamtejsza szynka i najlepsze na świecie octy balsamiczne, aromatyczne, słodkawe, lejące się jak syrop, trzeba się powstrzymywać, by nie wychłeptać ich od razu z butelki. Bolonia, ta la Grassa, czyli tłusta, słynie z fenomenalnej wieprzowo-wołowej mortadeli ze słoniną i pistacjami. Cała Emilia-Romania w ogóle znana jest z doskonałych wędlin, a tamtejsze salami, znowu to napiszę, jest prawdopodobnie najlepsze na świecie. (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 24. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [27 listopada i 4 grudnia 2022 R. XXXIII Nr 24 (861)]

Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *