Żurawina w kuchni – Maria Fall-Ławryniuk

Ciemnoczerwone kuliste owoce o soczystym miąższu i nieco cierpkim smaku cenione są ze względu na ich walory smakowe i niezwykłe wartości odżywcze. W naszym kraju żurawina jest wciąż jednak mało znana i doceniana, choć jej popularność w medycynie klasycznej rośnie, szczególnie teraz, gdy naturalne substancje lecznicze zyskują coraz większe grono zwolenników.

REKLAMA

Suszoną żurawinę kupimy przez cały rok, natomiast w okresie jesienno-zimowym na straganach pojawiają się świeże owoce, które wspaniale komponują się w daniach słodkich i wytrawnych. Idealnie pasują one do potraw mięsnych, szczególnie drobiowych i wieprzowych, smakowicie prezentują się w towarzystwie dziczyzny. Miłośnicy intensywnych serów kozich i pleśniowych wyczarują z nich pyszne przystawki lub dressingi do zdrowych sałatek. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 25. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [11 i 18 grudnia 2022 R. XXXIII Nr 25 (862)]

Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *