Miód malina – Maria Fall-Ławryniuk

Maliny to prawdziwy skarb w upalne dni. Chętnie zajadamy się nimi, dodając je do lodów, napojów, koktajli lub ciast. Owoce te cieszą się dużą popularnością i w rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce.

REKLAMA

Maliny są jednymi z najstarszych owoców. Znamy kilka odmian uprawnych malin, które różnią się między sobą wielkością owoców, smakiem i kolorem – barwa owoców może być purpurowa, czerwona, żółta, a nawet biała. Do najbardziej znanych gatunków należy malina właściwa, odznaczająca się pięknym intensywnym czerwono-różowym kolorem i przyjemnym słodkim smakiem. Polska jest jednym z czołowych producentów maliny właściwej, nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Najlepsze są świeże, zjedzone prosto z krzaczka, zebrane w pogodne dni bez deszczu. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 14. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [10 i 17 lipca 2022 R. XXXIII Nr 14 (851)]

Numer 14/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej) można zakupić TUTAJ.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Numer 14/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF) można zakupić
TUTAJ.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *