Obcas na patelni – Sławek Walkowski

Boeing 737 trzęsie się, gdy szybko hamuje na pasie lotniska w Brindisi. Po chwili oddychamy już ciepłym południowym powietrzem. I uśmiechamy się. Jesteśmy na włoskim obcasie!
Boeing 737 trzęsie się, gdy szybko hamuje na pasie lotniska w Brindisi. Po chwili oddychamy już ciepłym południowym powietrzem. I uśmiechamy się. Jesteśmy na włoskim obcasie!
Wydawałoby się, że pewne historie są już znane na wylot, że nic nie trzeba dodawać. Ale nagle, jak królik z kapelusza, wyskakuje nowy fakt – i sporo zmienia.
Przełom kwietnia i maja. To czas moich ulubionych warzyw. Najważniejsze, że są już szparagi. I będą do czerwca.
Piotr jest moim zacnym kolegą ze studiów. Wie o królowej gier zespołowych, czyli o piłce kopanej, wszystko. Dosłownie wszystko. Ze mną dzieli swoją drugą pasję – dobre jedzenie.
Chicken tikka masala – chyba każdy słyszał o tej potrawie kuchni indyjskiej. Prosta, smaczna i co ważne – łagodna.
Maj to majówki. Maj to matury. Maj to święto Konstytucji 3 Maja. Zastanawiałem się, czy na ten dzień mamy jakąś potrawę.
Jakie będą nasze kuchnie za sto lat? Z jakich będziemy korzystać urządzeń? Jak będzie wyglądało gotowanie? I co będziemy jeść? Spróbuję odpowiedzieć.
Byłem na targu. Kupiłem pęczek szparagów. Potem poszedłem do hipermarketu i tam na dziale warzyw były szparagi. Kupiłem następny pęczek.
Czy znasz jakieś wietnamskie danie? Najszybciej przyjdą nam na myśl sajgonki. I co jeszcze? Pewnie te wszystkie dania z wietnamskich barów, których nazw nie pamiętamy.
Jeszcze raz, bo warto. Pisałem o niej wiele, ale jeszcze nie wszystko. Pizza – tak dobrze poznana, kryje jeszcze w sobie tajemnice.
Jest chrupiący z wierzchu, a w środku puszysty, delikatny i maślany. Właśnie taki powinien być. I absolutnie nie może być zakrzywiony. Croissant.
Karnawał już za nami, ostatki też już minęły, ale warto wspomnieć o ich symbolicznym atrybucie – śledziu. Ta powszechnie znana i zdrowa ryba kojarzy nam się głównie z zagryzką do wódki, stąd pierwsze skojarzenie z hucznie obchodzonymi zapustami. Śledź jednak…
Malaga drży. Malaga huczy. Wyskakuję z wagonu metra na stacji Atarazanas. Pędzę schodami na górę i jestem na Alameda Principal.
Mogą być śniadaniem, lekkim lunchem lub kolacją. Każdy może wymyślić swoją. Są szybkie, proste i zdrowe. Zimą także warto je jeść.
Karnawał również w dawnych wiekach był specjalnym czasem, w którym można było sobie pofolgować – zarówno w kwestiach obyczajowych, jak i kulinarnych. Kulminacją tego wesołego okresu był Tłusty Czwartek, znany kiedyś pod nazwą zapusty. Tego dnia i w dni poprzedzające…
Tak, udało mi się znaleźć człowieka, który najprawdopodobniej stworzył to słynne danie.
Narodowe danie Greków. Moussaka! Znajdziecie je w każdej greckiej tawernie. Potrawa, którą dzisiaj znamy, powstała z zamiłowania do zupełnie innej niż grecka kuchni.
Na talerzu papka z czegoś tam. Nieważne. Istotne jest to, że w papce jest wszystko i nie ma emisji CO2. Podoba wam się taki obiad?