Zapomnijcie o spaghetti alla bolognese – Sławek Walkowski
Emilia-Romania. Trudno chyba znaleźć we Włoszech drugi region, który ma do zaoferowania tyle wspaniałych produktów znanych na całym świecie.
Emilia-Romania. Trudno chyba znaleźć we Włoszech drugi region, który ma do zaoferowania tyle wspaniałych produktów znanych na całym świecie.
Rozkoszujmy podniebienia chrupiącą brukselką, soczystym porem, kremem z dyni oraz kurczakiem w towarzystwie warzyw. Jeśli wykorzystamy jesienne skarby i skomponujemy taką apetyczną jesienną ucztę, na pewno łaskawszym okiem spojrzymy na tę słotną porę roku.
11 listopada to nasze Święto Niepodległości. To także dzień św. Marcina. Ma on swoje dwie potrawy. Gęsina i rogale świętomarcińskie lądują na stole ku chwale biskupa z francuskiego Tours.
Wyglądem przypomina małą podłużną sałatę. Jej słodkawe liście z lekką, choć wyczuwalną nutą goryczki doskonale smakują zarówno na surowo, jak i serwowane na ciepło. Niepozorna, ale odpowiednie towarzystwo wydobywa jej urok i walory organoleptyczne. Po prostu ideał. Cykoria w roli…
Mój znajomy dietetyk pochłania prawie pięć litrów olejów miesięcznie. Można by pomyśleć, że jest samochodem. Ale nie jest.
Dynie znakomicie rozświetlają ponurą jesień i dlatego należy wykorzystać je w kuchni właśnie teraz.
Zdecydowana większość dzieci nie ma wyrobionego smaku. Dowodem na to jest między innymi ich uwielbienie dla fast foodu. Zdarzają się jednak wyjątki.
Ta depresyjna pora roku ma jedną poważną zaletę – przynosi nam wielkie dobrodziejstwa: wspaniałe owoce i warzywa, którymi możemy się cieszyć.
Gruszki to wyjątkowe owoce, które od stuleci inspirują mistrzów kuchni i malarstwa, prezentując swoją słodycz w wypiekach i deserach, ale też urozmaicając smak wytrawnych dań. Są niesamowicie aromatyczne i soczyste. Przyciągają wzrok i zachwycają kolorystyką. W codziennej kuchni możemy je…
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Już w starożytnym Egipcie stanowiła bazę wielu potraw. Dawniej również w Polsce cieszyła się uznaniem i była obecna w wielu regionalnych daniach, jednak dni jej świetności przeminęły, na szczęście tylko na…
Najpiękniejsza włoska kraina naprawdę potrafi zafascynować. Jest piękna, gościnna i wprost powala wspaniałymi zabytkami. Ale dobrego jedzenia trzeba sobie poszukać.
Koniec lata to czas, kiedy warto wykorzystać w kuchni świeże figi i to nie tylko do słodkich deserów. Bardzo dobrym pomysłem jest podanie figi na wytrawnie, na słodko-kwaśno, na słono, ostro lub bardzo pikantnie.
Zapytajcie jakiegoś znanego kucharza albo przeczytajcie jego wspomnienia – praca w kuchni to horror.
Maliny to prawdziwy skarb w upalne dni. Chętnie zajadamy się nimi, dodając je do lodów, napojów, koktajli lub ciast. Owoce te cieszą się dużą popularnością i w rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce.
Słodkie wypieki z kremami znane są już od czasów średniowiecza, a swoje początki mają u królowej wszystkich kuchni świata, czyli we Francji.
Są potrawy, które mają swoje historie, zupełnie jak ludzie.
Są wyjątkowe, ekskluzywne i koszmarnie drogie. Ich smak i zapach – unikalne. Właśnie o tej porze, gdy nas ściska dziadek mróz, jeszcze trwają ich zbiory. A właściwie – poszukiwania.
Czasami sobie żartuję, mówiąc, że dzieli nas nawet Wigilia Bożego Narodzenia. Bo jedni jedzą na wieczerzę barszcz, a drudzy zupę grzybową.