Dajcie mi porcję jiaozi albo maultaschen! – Sławek Walkowski
Napychamy je czym popadnie. Brakuje już tylko pierogów z asfaltem, częściami do aut, szyszkami i chomikiem.
Napychamy je czym popadnie. Brakuje już tylko pierogów z asfaltem, częściami do aut, szyszkami i chomikiem.
W obronie polskich, słowiańskich, małych orzechożerców jestem gotów nabić na widelec jankeskiego intruza.
Najlepsze polskie makowce i pierniki, przekąski ze śledzia, wigilijne ryby, dania regionalne, pierogi, barszcz na domowym zakwasie z kiszonych buraków i zupa grzybowa pachnąca w całym domu, każdego roku w nieco innej wersji, z innymi dodatkami, przyprawami, w innej formie…
Na wspomnienie o rosole chłopcy podskoczyli na krzesłach i mówili jeden przez drugiego, że super, że lubią, że rosół zawsze chętnie zjedzą!
Ciemnoczerwone kuliste owoce o soczystym miąższu i nieco cierpkim smaku cenione są ze względu na ich walory smakowe i niezwykłe wartości odżywcze. W naszym kraju żurawina jest wciąż jednak mało znana i doceniana, choć jej popularność w medycynie klasycznej rośnie,…
Potrawy wigilijne mają tę ogromną zaletę, że można je przygotowywać z kilkunastodniowym nawet wyprzedzeniem. Barszcz musi się ukisić, piernik – im starszy, tym lepszy, pierniczki też zyskają, jeśli poleżą kilka dni. Przygotowaniom towarzyszą niecodzienne zapachy: miodu, karmelu, cynamonu, goździków, wanilii,…
Emilia-Romania. Trudno chyba znaleźć we Włoszech drugi region, który ma do zaoferowania tyle wspaniałych produktów znanych na całym świecie.
Rozkoszujmy podniebienia chrupiącą brukselką, soczystym porem, kremem z dyni oraz kurczakiem w towarzystwie warzyw. Jeśli wykorzystamy jesienne skarby i skomponujemy taką apetyczną jesienną ucztę, na pewno łaskawszym okiem spojrzymy na tę słotną porę roku.
11 listopada to nasze Święto Niepodległości. To także dzień św. Marcina. Ma on swoje dwie potrawy. Gęsina i rogale świętomarcińskie lądują na stole ku chwale biskupa z francuskiego Tours.
Wyglądem przypomina małą podłużną sałatę. Jej słodkawe liście z lekką, choć wyczuwalną nutą goryczki doskonale smakują zarówno na surowo, jak i serwowane na ciepło. Niepozorna, ale odpowiednie towarzystwo wydobywa jej urok i walory organoleptyczne. Po prostu ideał. Cykoria w roli…
Mój znajomy dietetyk pochłania prawie pięć litrów olejów miesięcznie. Można by pomyśleć, że jest samochodem. Ale nie jest.
Dynie znakomicie rozświetlają ponurą jesień i dlatego należy wykorzystać je w kuchni właśnie teraz.
Zdecydowana większość dzieci nie ma wyrobionego smaku. Dowodem na to jest między innymi ich uwielbienie dla fast foodu. Zdarzają się jednak wyjątki.
Ta depresyjna pora roku ma jedną poważną zaletę – przynosi nam wielkie dobrodziejstwa: wspaniałe owoce i warzywa, którymi możemy się cieszyć.
Gruszki to wyjątkowe owoce, które od stuleci inspirują mistrzów kuchni i malarstwa, prezentując swoją słodycz w wypiekach i deserach, ale też urozmaicając smak wytrawnych dań. Są niesamowicie aromatyczne i soczyste. Przyciągają wzrok i zachwycają kolorystyką. W codziennej kuchni możemy je…
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Już w starożytnym Egipcie stanowiła bazę wielu potraw. Dawniej również w Polsce cieszyła się uznaniem i była obecna w wielu regionalnych daniach, jednak dni jej świetności przeminęły, na szczęście tylko na…
Najpiękniejsza włoska kraina naprawdę potrafi zafascynować. Jest piękna, gościnna i wprost powala wspaniałymi zabytkami. Ale dobrego jedzenia trzeba sobie poszukać.
Koniec lata to czas, kiedy warto wykorzystać w kuchni świeże figi i to nie tylko do słodkich deserów. Bardzo dobrym pomysłem jest podanie figi na wytrawnie, na słodko-kwaśno, na słono, ostro lub bardzo pikantnie.