Kulinaria

Miód malina – Maria Fall-Ławryniuk

Maliny to prawdziwy skarb w upalne dni. Chętnie zajadamy się nimi, dodając je do lodów, napojów, koktajli lub ciast. Owoce te cieszą się dużą popularnością i w rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce.

Tarta cytrynowa

Słodkie wypieki z kremami znane są już od czasów średniowiecza, a swoje początki mają u królowej wszystkich kuchni świata, czyli we Francji.

Złoto spod ziemi

Są wyjątkowe, ekskluzywne i koszmarnie drogie. Ich smak i zapach – unikalne. Właśnie o tej porze, gdy nas ściska dziadek mróz, jeszcze trwają ich zbiory. A właściwie – poszukiwania.

Grzybowa á la mama

Czasami sobie żartuję, mówiąc, że dzieli nas nawet Wigilia Bożego Narodzenia. Bo jedni jedzą na wieczerzę barszcz, a drudzy zupę grzybową.

Dynia na katar

Właśnie nadeszła pora uciążliwej, wszechobecnej ciemności. A to oznacza, że stragany uginają się pod ciężarem pięknych, dorodnych dyń.

Strasburski smakołyk

Piękna, połyskująca, otłuszczona gęsia wątroba jest absolutnym rarytasem i po jej skosztowaniu dreszcz rozkoszy tarmosi mną przez tydzień.

Niezwykłe owoce – gruszki

Niesamowicie aromatyczne, soczyste, przyciągające wzrok, zachwycające kolorystyką, cudne organoleptycznie i bardzo plastyczne w codziennej kuchni, możemy je dowolnie przygotowywać: w postaci surowej, karmelizowane, duszone, pieczone, zaprawiane, kiszone…

Tiradito chyba mnie rozdwoi

Połączenie kompletnie odrębnych kultur i kulinarnych tradycji musi przypominać próbę zrobienia bigosu z wodorostów, manioku i kolibrów. A jednak nie.

Wok niejedno ma imię

Wypatrzyłem go w jakimś sklepie z chińskim badziewiem i – ponieważ był tani – kupiłem. Pewnie pomyślałem, że od czasu do czasu mi się przyda.

Marchew w roli głównej

To prawdziwa kopalnia składników odżywczych, dostarcza imponujących ilości beta-karotenu i dużo błonnika pokarmowego.

Smak jesieni

Papryka – pieczona, smażona, marynowana, karmelizowana… czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, słodka, ostra, chili, habanero, dorset, fatalii…