Raymond zrobił kaczkę – Sławek Walkowski
Zapytajcie jakiegoś znanego kucharza albo przeczytajcie jego wspomnienia – praca w kuchni to horror.
Zapytajcie jakiegoś znanego kucharza albo przeczytajcie jego wspomnienia – praca w kuchni to horror.
Maliny to prawdziwy skarb w upalne dni. Chętnie zajadamy się nimi, dodając je do lodów, napojów, koktajli lub ciast. Owoce te cieszą się dużą popularnością i w rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce.
Słodkie wypieki z kremami znane są już od czasów średniowiecza, a swoje początki mają u królowej wszystkich kuchni świata, czyli we Francji.
Są potrawy, które mają swoje historie, zupełnie jak ludzie.
Są wyjątkowe, ekskluzywne i koszmarnie drogie. Ich smak i zapach – unikalne. Właśnie o tej porze, gdy nas ściska dziadek mróz, jeszcze trwają ich zbiory. A właściwie – poszukiwania.
Czasami sobie żartuję, mówiąc, że dzieli nas nawet Wigilia Bożego Narodzenia. Bo jedni jedzą na wieczerzę barszcz, a drudzy zupę grzybową.
Święta nie będą do bani, jeśli w domu nie będziecie potykać się o sterty garnków i słoików zapchanych jedzeniem.
Atrakcyjne, kolorowe, smaczne i bardzo zdrowe!
Spokój Josepha Radetzky’ego mąciła jedna rzecz. A właściwie jej brak. Tęsknił za cotoletta alla milanese.
Właśnie nadeszła pora uciążliwej, wszechobecnej ciemności. A to oznacza, że stragany uginają się pod ciężarem pięknych, dorodnych dyń.
Piękna, połyskująca, otłuszczona gęsia wątroba jest absolutnym rarytasem i po jej skosztowaniu dreszcz rozkoszy tarmosi mną przez tydzień.
Niesamowicie aromatyczne, soczyste, przyciągające wzrok, zachwycające kolorystyką, cudne organoleptycznie i bardzo plastyczne w codziennej kuchni, możemy je dowolnie przygotowywać: w postaci surowej, karmelizowane, duszone, pieczone, zaprawiane, kiszone…
Połączenie kompletnie odrębnych kultur i kulinarnych tradycji musi przypominać próbę zrobienia bigosu z wodorostów, manioku i kolibrów. A jednak nie.
Wypatrzyłem go w jakimś sklepie z chińskim badziewiem i – ponieważ był tani – kupiłem. Pewnie pomyślałem, że od czasu do czasu mi się przyda.
To prawdziwa kopalnia składników odżywczych, dostarcza imponujących ilości beta-karotenu i dużo błonnika pokarmowego.
Do kącika kulinarnego zaprasza Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk konsultant żywieniowy i terapeuta ruchowy
Młody Escoffier stworzył legendarny deser, a zaraz potem wcielono go do wojska. Los jest dowcipny, prawda?
Papryka – pieczona, smażona, marynowana, karmelizowana… czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, słodka, ostra, chili, habanero, dorset, fatalii…