Pizzo, pizis, pissas, pizza – Sławek Walkowski
Pizza – zna ją każdy! Podbiła cały świat. Bo jest prosta do zrobienia. Można na nią położyć właściwie wszystko, co się chce. Można się nią dzielić. I jest smaczna.
Pizza – zna ją każdy! Podbiła cały świat. Bo jest prosta do zrobienia. Można na nią położyć właściwie wszystko, co się chce. Można się nią dzielić. I jest smaczna.
Po wielkim boomie food trucków sprzed kilku lat pozostało jedynie wspomnienie. Czy to oznacza, że dobre uliczne jedzenie zniknęło na dobre? Wcale nie.
Byłem na targu. Kupiłem pęczek szparagów. Potem poszedłem do hipermarketu i tam na dziale warzyw były szparagi. Kupiłem następny pęczek.
Wiosna w pełni, a co za tym idzie, rozkręca się sezon na świeże warzywa i owoce. W dawnej kuchni był to szczególny czas, kiedy po miesiącach jedzenia zapasów, nieubłaganie pustoszejącej spiżarni natura odradzała się na nowo, by obrodzić we wszelkie dobra, które może spożywać…
Jeszcze raz, bo warto. Pisałem o niej wiele, ale jeszcze nie wszystko. Pizza – tak dobrze poznana, kryje jeszcze w sobie tajemnice.
Wyrobił ciasto na makaron. Ugotował go, a potem dodał masło i parmezan. I już.
Karnawał już za nami, ostatki też już minęły, ale warto wspomnieć o ich symbolicznym atrybucie – śledziu. Ta powszechnie znana i zdrowa ryba kojarzy nam się głównie z zagryzką do wódki, stąd pierwsze skojarzenie z hucznie obchodzonymi zapustami. Śledź jednak…
Malaga drży. Malaga huczy. Wyskakuję z wagonu metra na stacji Atarazanas. Pędzę schodami na górę i jestem na Alameda Principal.
Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol życia, płodności, miłości i siły, wierzono w jego życiodajne i oczyszczające właściwości. A w codziennej zdrowej diecie jajko jest jednym z najwartościowszych produktów żywnościowych, zawiera bowiem wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Tak, udało mi się znaleźć człowieka, który najprawdopodobniej stworzył to słynne danie.
O sposobach zastosowania migdałów można byłoby rozprawiać godzinami, ale czy nie zastanawiające jest to, skąd wzięło się takie zakorzenienie migdała w europejskiej kulturze kulinarnej? Otóż niezwykła rola tego orzecha ugruntowała się w wiekach średnich i miała wiele wspólnego z postem.
Podobno ta kiełbasa ma fantastyczny smak. Podobno jest ekscytującą atrakcją na stole. Sprawdziłem. Jakoś nie podzielam tych opinii.
Na talerzu papka z czegoś tam. Nieważne. Istotne jest to, że w papce jest wszystko i nie ma emisji CO2. Podoba wam się taki obiad?
Wydaje nam się, że klasyczne, tradycyjne dania wymyślono wiele setek lat temu i w niezmienionej formie trwają one do dzisiaj. Najczęściej jednak tak nie jest.
Choć dziś pasztet nie kojarzy się z niczym wykwintnym, to jego pierwotna natura jest zupełnie odmienna. Danie zwane pasztetem, które mogło przybierać rożne formy, było potrawą dworską idealną na ucztę czy uroczystości. Niejednokrotnie bywało centralnym punktem świątecznego stołu lub jego…
Czy to kradzież stulecia? Cóż, mamy dopiero początek XXI wieku. Jednak faktem jest, że w łapy rabusiów wpadł niezwykle drogocenny łup.
Historia tego jak, gdzie i kto wynalazł masło jest dość niejasna. Najprawdopodobniej pierwsi odkryli je nomadowie podczas swoich wędrówek – i było to dzieło przypadku. Po długiej jeździe na końskim grzbiecie jeźdźcy zauważyli, że w bukłaku nie ma już samego…
Zawsze przywożę z podróży mnóstwo niematerialnych pamiątek pod postacią przeżyć i wspomnień. Czasami zdarza mi się zabrać jednak coś jeszcze.