Przyznaję się, zjadłem płetwala karłowatego – Sławek Walkowski

Podobno ta kiełbasa ma fantastyczny smak. Podobno jest ekscytującą atrakcją na stole. Sprawdziłem. Jakoś nie podzielam tych opinii.
Podobno ta kiełbasa ma fantastyczny smak. Podobno jest ekscytującą atrakcją na stole. Sprawdziłem. Jakoś nie podzielam tych opinii.
Na talerzu papka z czegoś tam. Nieważne. Istotne jest to, że w papce jest wszystko i nie ma emisji CO2. Podoba wam się taki obiad?
Wydaje nam się, że klasyczne, tradycyjne dania wymyślono wiele setek lat temu i w niezmienionej formie trwają one do dzisiaj. Najczęściej jednak tak nie jest.
Choć dziś pasztet nie kojarzy się z niczym wykwintnym, to jego pierwotna natura jest zupełnie odmienna. Danie zwane pasztetem, które mogło przybierać rożne formy, było potrawą dworską idealną na ucztę czy uroczystości. Niejednokrotnie bywało centralnym punktem świątecznego stołu lub jego…
Czy to kradzież stulecia? Cóż, mamy dopiero początek XXI wieku. Jednak faktem jest, że w łapy rabusiów wpadł niezwykle drogocenny łup.
Historia tego jak, gdzie i kto wynalazł masło jest dość niejasna. Najprawdopodobniej pierwsi odkryli je nomadowie podczas swoich wędrówek – i było to dzieło przypadku. Po długiej jeździe na końskim grzbiecie jeźdźcy zauważyli, że w bukłaku nie ma już samego…
Zawsze przywożę z podróży mnóstwo niematerialnych pamiątek pod postacią przeżyć i wspomnień. Czasami zdarza mi się zabrać jednak coś jeszcze.
Tym razem naprawdę sobie pofolgowałem. Bo nie wiem, czy jeszcze tutaj wrócę. Nie wiem, czy odwiedzę te wszystkie miejsca, które chcę.
W dziejach nauki – kościelnej, jak i cywilnej różnego autoramentu, tudzież w organizowaniu zróżnicowanych struktur administracyjno-społecznych – niebagatelną rolę odgrywały osoby legitymujące się kaszubsko-pomorskim pochodzeniem. Niektóre z nich dobrze dziś znane, o odpowiednio udokumentowanych osiągnięciach, inne mocno zapodziane i przyprószone…
Jeżeli marzycie o tym, by uchodzić za przebojowych i światowych smakoszy, musicie zacząć opychać się ciborą jadalną.
Sylwester za nami, a to oznacza tylko jedno: karnawał! Dawniej był to czas zabaw, maskarad, bali, jedyny dłuższy okres w roku bez konieczności przestrzegania postu. A co za tym idzie, na wszelkich spotkaniach towarzyskich chętnie raczono się wyszukanymi mięsiwami, alkoholem…
Blue matcha nie tylko elegancko zabarwi waszą zupę z porów na niebiesko, ale popijając ją regularnie, przestaniecie tyć i poprawicie sobie metabolizm.
I to nie byle jakie gwiazdki. Nie mam na myśli wielkich kul wodoru i helu, których miliardy krążą chociażby w naszej galaktyce. Myślę o tych przyziemnych, ale też trudno dostępnych.
Będzie wigilijna kolacja. Będzie pasterka. W domach pysznić się będą choinki, a przed domami bożonarodzeniowe szopki. Tylko język będzie inny.
Jak można się domyślać Wigilia sprzed wieków znacznie różniła się od tego, jak dziś obchodzimy ten szczególny wieczór. Niekoniecznie każdy stół był zastawiony dwunastoma potrawami. W domu aż do przełomu XVIII i XIX wieku nie było choinki, a wieczerzę spożywano…
Historia piwa nierozerwalnie łączy się z historią osadnictwa ludzkiego. Kiedy człowiek nauczył się zbierać i przetwarzać zboże oraz wytwarzać z niego chleb, niewiele brakowało, by przygotować piwo.
Pizza – zna ją każdy! Podbiła cały świat. Bo jest prosta do zrobienia. Można na nią położyć właściwie wszystko, co się chce. Można się nią dzielić. I jest smaczna.
Wielkimi krokami zbliża się ten wyjątkowy okres w roku, który wypełnia – prócz radosnego oczekiwania – gorączka przygotowań świątecznych. A wśród nich nie może zabraknąć emocji związanych z kupieniem najlepszego karpia. Choć ryba ta nie dla wszystkich jest atrakcyjną pozycją…