O węglarzach, jankesach i czarnym rynku – Sławek Walkowski
„Jestem Włochem i chyba wiem, jaka powinna być carbonara” – pieklił się w jednej ze swoich książek Gino D’Acampo. „To jajka, ser i wieprzowina. Nic więcej!”.
„Jestem Włochem i chyba wiem, jaka powinna być carbonara” – pieklił się w jednej ze swoich książek Gino D’Acampo. „To jajka, ser i wieprzowina. Nic więcej!”.
Różne są historie potraw. Często ich początki giną gdzieś w zamierzchłych czasach. Ale czasami wiemy o nich dużo, znamy ludzi i miejsca, z którymi są związane.
Wiosna w pełni, a co za tym idzie, rozkręca się sezon na świeże warzywa i owoce. W dawnej kuchni był to szczególny czas, kiedy po miesiącach jedzenia zapasów, nieubłaganie pustoszejącej spiżarni natura odradzała się na nowo, by obrodzić we wszelkie dobra, które może spożywać…
Mamy pierogi. Wiele narodów je ma, choć nazywają je zupełnie inaczej. Argentyńczycy chrupią swoje empanadas i przypuszczam, że uważają je za najlepsze na świecie.
Legenda głosi, że bardzo zasmakował cesarzowi Karolowi Wielkiemu. A król Ludwik XVI podobno – prawie dosłownie – stracił dla niego głowę.
Podroby – mało atrakcyjne kawałki tego, co można zjeść ze zwierzęcia. Już samo słowo sugeruje coś gorszego, podrobionego, nie dziw więc, że ich jedzenie wzbudza w ludziach dużo emocji. Ze względu na te pejoratywne skojarzenia oraz dużo większą dostępność świeżego…
Podbił świat – bo jest kolorowy, radosny i smaczny, bo łatwo go przyrządzić i można do niego dobierać ulubione składniki. A przecież to zwykły makaron ryżowy!
Historia czekolady, podobnie jak wielu innych produktów spożywczych, zaczęła się dla Europejczyków razem z odkryciami geograficznymi. Pierwotnie czekolada podawana była jako napój przez Indian Ameryki Środkowej, a pierwszym mieszkańcem Starego Kontynentu, który mógł go spróbować, był Krzysztof Kolumb. Niestety nie…
Prawdziwie polskich potraw mamy kilka, choć tak naprawdę mają one różny rodowód. Ale jesteśmy z nich dumni i uwielbiamy je. Są nasze.
Słysząc słowo „tort” od razu przed oczami wyobraźni widzimy okrągły biszkopt przełożony kremem. W kuchni staropolskiej sprawa wcale nie była jednak taka oczywista. Nie dość, że sama nazwa często odnosiła się do ciast zupełnie innego typu, to mogła dotyczyć potraw…
Wymieńcie jakiś dojrzewający ser. Założę się, że większość z was powiedziała w tym momencie brie. I dodała camembert.
Gałka muszkatołowa nie jest orzechem, jak mogłoby się wydawać, a pozbawionym łuski jądrem nasiona owocu muszkatołowego. Sama łuska tej niezwykłej przyprawy też używana jest w kulinariach i znana jest jako kwiat muszkatołowy. Dziś obie przyprawy są powszechnie dostępne i może…
Mamy na naszym kontynencie więcej jedzenia, które wzbudza zaskoczenie, a czasami nawet obrzydzenie, niż myślimy – i nie są to tylko fermentowane śledzie czy sery z larwami.
Zarówno kapusta, jak i jej kuzynostwo: brukselka, brokuł, kalarepa, kalafior, jarmuż czy chińska kapusta pak choi są pełne składników odżywczych, które chronią nas przed chorobami nowotworowymi, dolegliwościami kardiologicznymi, przeziębieniami i utratą odporności!
Minionej niedzieli mogłem zacytować Greka Zorbę i zły na siebie wymamrotałem: „Jaka piękna katastrofa”. A wszystko to przez cynamon.
Karnawał już za nami, ostatki też już minęły, ale warto wspomnieć o ich symbolicznym atrybucie – śledziu. Ta powszechnie znana i zdrowa ryba kojarzy nam się głównie z zagryzką do wódki, stąd pierwsze skojarzenie z hucznie obchodzonymi zapustami. Śledź jednak…
Zdrowe odżywianie to zupełnie odrębna dziedzina wiedzy, tym bardziej skomplikowana, im więcej wątpliwych, podstępnie podrasowanych produktów trafia na nasze stoły.
Wydawać się może, że niczym, ale przyglądając się historii tego napoju, okazuje się, że kilka stuleci temu miało ono inną rangę niż obecnie i wcale nie było produktem, który był zawsze dostępny. A co za tym idzie – wszystkie produkty…