Nie tylko marcepany – Ola Kucharska

O sposobach zastosowania migdałów można byłoby rozprawiać godzinami, ale czy nie zastanawiające jest to, skąd wzięło się takie zakorzenienie migdała w europejskiej kulturze kulinarnej? Otóż niezwykła rola tego orzecha ugruntowała się w wiekach średnich i miała wiele wspólnego z postem.

REKLAMA

Wcześniej migdał uprawiany był głównie w Azji, a na naszym kontynencie rozpropagowali go Arabowie. Migdały musiały też być znane wcześniej w krajach Morza Śródziemnego, gdyż kilka tych orzechów znaleziono w Egipcie w grobowcu Tutenchamona (1323 r. p.n.e.). W średniowieczu migdały były – szczególnie dla władców i ludzi majętnych – symbolem luksusu i dobrego gustu. Wiązało się to z możliwościami wykorzystywania ich w kuchni jako suplementu produktów odzwierzęcych, przede wszystkim nabiału. Wyrabiano z nich więc „mleko” migdałowe czy produkty zastępujące ser, dzięki czemu można było przygotować różne dania bez użycia zakazanych produktów, a co za tym idzie bez łamania postu. Stąd tak wiele dawnych dań na „udawane” potrawy mięsne wykonane z migdałów. (…)

Ola Kucharska, muzealniczka i rekonstruktorka historyczna

Więcej przeczytasz w 18. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [3 i 10 września 2023 R. XXXIV Nr 18 (881)], str. 36
.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *