Długa droga tagliatelle alla bolognese – Sławek Walkowski

Wydaje nam się, że klasyczne, tradycyjne dania wymyślono wiele setek lat temu i w niezmienionej formie trwają one do dzisiaj. Najczęściej jednak tak nie jest.

REKLAMA

Przykład? Weźmy klasyczne, włoskie dania z makaronem. Fettuccine Alfredo, spaghetti amatriciana, tagliatelle alla bolognese czy carbonara. Jakieś 150 lat temu jeszcze nikt o nich nie słyszał. Słynne fettuccine skomponował dla swojej żony Alfredo Di Lelio około 1908 roku. Wielbiona przez wielu carbonara to efekt powojennej obecności wojsk amerykańskich w Rzymie, o czym niedawno pisałem. Z kolei amatriciana i bolognese, mające swój początek w makaronie z serem, ulegały zmianom przez stulecia i ukształtowały się ostatecznie dopiero w XX wieku. Ciekawa była ta droga. Popatrzmy na boloński klasyk. (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 16. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [6 i 13 sierpnia 2023 R. XXXIV Nr 16 (879)], str. 37.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *