Skok na butelki – Sławek Walkowski

Czy to kradzież stulecia? Cóż, mamy dopiero początek XXI wieku. Jednak faktem jest, że w łapy rabusiów wpadł niezwykle drogocenny łup.
Czy to kradzież stulecia? Cóż, mamy dopiero początek XXI wieku. Jednak faktem jest, że w łapy rabusiów wpadł niezwykle drogocenny łup.
Prosta i smaczna. Dla nas to przede wszystkim potrawa śniadaniowa. I tak bardzo ją lubimy, że jest dla nas wręcz symbolem dobrego, sycącego posiłku z rana.
Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej i niezdrowej żywności są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Przepisy na karnawałowe przysmaki pochodzą z książki…
Zawsze przywożę z podróży mnóstwo niematerialnych pamiątek pod postacią przeżyć i wspomnień. Czasami zdarza mi się zabrać jednak coś jeszcze.
Lubię coś spróbować po raz pierwszy. I wyrobić sobie zdanie samemu. Lubię poznać coś niecodziennego lub drogiego. Albo egzotycznego. Jak soju.
Mamy nowy rok, a to oznacza nowe trendy w wielu dziedzinach życia. Także w świecie kulinariów.
Oto on – Nowy Rok. Specjaliści różnych branż trzymają w rękach szklane kule i usiłują przewidzieć, jakie nowe trendy objawią się w ciągu najbliższych 12 miesięcy.
Sylwester za nami, a to oznacza tylko jedno: karnawał! Dawniej był to czas zabaw, maskarad, bali, jedyny dłuższy okres w roku bez konieczności przestrzegania postu. A co za tym idzie, na wszelkich spotkaniach towarzyskich chętnie raczono się wyszukanymi mięsiwami, alkoholem…
Jak można się domyślać Wigilia sprzed wieków znacznie różniła się od tego, jak dziś obchodzimy ten szczególny wieczór. Niekoniecznie każdy stół był zastawiony dwunastoma potrawami. W domu aż do przełomu XVIII i XIX wieku nie było choinki, a wieczerzę spożywano…
Wielkimi krokami zbliża się ten wyjątkowy okres w roku, który wypełnia – prócz radosnego oczekiwania – gorączka przygotowań świątecznych. A wśród nich nie może zabraknąć emocji związanych z kupieniem najlepszego karpia. Choć ryba ta nie dla wszystkich jest atrakcyjną pozycją…
Będzie wigilijna kolacja. Będzie pasterka. W domach pysznić się będą choinki, a przed domami bożonarodzeniowe szopki. Tylko język będzie inny.
Połowa listopada już z nami, a to znak, że powoli zaczynamy myśleć o świętach Bożego Narodzenia. Nieodłącznym symbolem tego magicznego okresu są pierniki. Niezależenie od tego, czy myślimy o cieście, drożdżowych ciastkach czy kruchych ciasteczkach, te pachnące, korzenne wypieki rok…
Najstarszy makaron archeolodzy znaleźli w Chinach. Był to makaron ryżowy, ówcześnie świeży, nie suchy. A ten pszeniczny, suszony, który leży na sklepowych półkach? Jaka jest jego historia?
Kto z nas nie zna kaczki pieczonej w jabłkach lub z wątróbką? To klasyki tradycyjnej polskiej kuchni. Ale kaczka nie zawsze miała takie powodzenie wśród smakoszy. Dużo bardziej popularnym drobiem były gęsi, kurki i oczywiście – najbardziej pożądane – kapłony.…
Tajlandia to kraj, do którego moja przyjaciółka mogłaby pojechać choćby jutro. Wciąż go wspomina, a najbardziej tęskni za tamtejszą kuchnią.
„A zatem zrobisz nam śniadanie” – powiedziała moja przyjaciółka. David miał przyjechać po nas na lotnisko Juliusa Nyerere w Dar es Salaam. Nie przyjechał.
Majonez, niestety, nie ma prostej historii. Możemy jedynie prześledzić pewien proces, dzięki któremu powstał.
Nieodzownym elementem wyjazdu nad morze są dania ze świeżych ryb. W przypadku naszego polskiego morza najbardziej kojarzone są z nim śledzie, czasami flądra i oczywiście dorsz. Ta smaczna ryba, kiedyś uważana za tanie, postne jedzenie, dziś stała się nie lada…