Oto on – Nowy Rok. Specjaliści różnych branż trzymają w rękach szklane kule i usiłują przewidzieć, jakie nowe trendy objawią się w ciągu najbliższych 12 miesięcy.
Nie mam szklanej kuli. Za to posiadłem umiejętność czytania i pisania. Zajrzałem zatem do kilkunastu dużych gastronomicznych portali i poczytałem, co tamtejsi arcymagowie sztuki kulinarnej zobaczyli – albo lepiej – co też wydumali ze swoich czarnoksięskich atrybutów.
Najpierw poczytałem o zrównoważonym rozwoju i redukcji śladu węglowego. Zapobieganie marnotrawieniu jedzenia, oszczędzanie energii, ekologiczne opakowania – to już trwa od dobrych kilku lat i raczej na trwałe weszło do sektora gastronomicznego, choć oczywiście nie każdy się do tego stosuje. (…)
Sławek Walkowski
Więcej przeczytasz w 1. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [5 i 12 stycznia 2025 R. XXXVI Nr 1 (916)], str. 37.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.