Nie tylko trendy…

REKLAMA

Ludzkie geny wciąż noszą w sobie ślady tego, że wykształciły się kilkaset tysięcy lat temu. Obecnie nasze organizmy oczekują diety podobnej do tej, którą stosowaliśmy w czasach, gdy zjadaliśmy to, co zdołaliśmy zebrać i upolować. Składała się ona z dużej ilości jarzyn i owoców, a czasem mięsa i jaj. Zawierała bardzo niewiele cukru i nie było w niej mąki.

Współczesne badania składu pożywienia pokazują, że 56 proc. spożywanych przez nas kalorii pochodzi z trzech źródeł, które nie istniały w czasach, gdy tworzyły się ludzkie geny. Są nimi: oczyszczony cukier (z trzciny i buraków, z syropu kukurydzianego, fruktozy etc.), biała mąka (biały chleb, makarony, biały ryż etc.) oraz oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, tłuszcze nienasycone). Tak się składa, że źródła te nie zawierają żadnych białek, witamin, minerałów ani kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, potrzebnych do funkcjonowania naszych organizmów. (…)

 

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *