Prawdziwie polskich potraw mamy kilka, choć tak naprawdę mają one różny rodowód. Ale jesteśmy z nich dumni i uwielbiamy je. Są nasze.
Rosół. Bigos. Pierogi. Żurek i krupnik. Gołąbki. Schabowy i pomidorowa. Kopytka i mielony. Ogórkowa i grzybowa. Barszcz. Golonka. Biała pieczona. I karkówka z grilla. To absolutny polski klasyk, zestaw nieśmiertelny. Mieszanka staropolskiej kuchni z daniami XIX-wiecznej transformacji i spolszczonymi imigrantami. Ale czegoś tu jeszcze brakuje. Zrazów! Powszechnie uwielbianych i szanowanych. Plastry mięsa duszone w sosie własnym jako bitki albo suropieki, inne zawijane ze słoniną i ogórkiem w środku, a nawet mielone, również wypełnione farszem. (…)
Sławek Walkowski
Więcej przeczytasz w 7. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [2 i 9 kwietnia 2023 R. XXXIV Nr 7 (870)]
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.