Dynie znakomicie rozświetlają ponurą jesień i dlatego należy wykorzystać je w kuchni właśnie teraz.
Młode okazy są delikatne i słodkie, idealnie nadają się do deserów i wypieków. Choć dynia kojarzy się z jesienią, to sezon na nią rozpoczyna się już w lipcu. Dyniowate dodają potrawom wyrazu, słodyczy, koloru i wartości odżywczych. Dzięki niej w kreatywny sposób można przemycić warzywa do codziennego menu. Pyszny i aromatyczny krem z dyni jest świetną opcją na treściwy posiłek, sernik z dodatkiem pomarańczowego miąższu zaspokoi niemal wszystkie kubki smakowe, a zapiekanka wielowarzywna z plastrami hokkaido to idealne danie obiadowe obecnej pory roku. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 22. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [30 października i 6 listopada 2022 R. XXXIII Nr 22 (859)]
Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.
UWAGA – NOWOŚĆ!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!