Agrest na naszym stole

Kolorowa różnorodność z naszych ogrodów cieszy zarówno oko, jak i duszę, a świeżo zebrany agrest i porzeczki smakują jak nigdy – wszystkie te skarby natury są dobrodziejstwem dla naszego zdrowia.

REKLAMA

Ogrodowe owoce są źródłem witamin i minerałów, a w upalne dni wspaniale nawadniają nasz organizm i chronią przed odwodnieniem, stanowią wręcz podstawę posiłków letniego jadłospisu. Sięgamy bowiem po nie, przygotowując poranną owsiankę, miksując kolorowy koktajl czy komponując obiadową sałatkę. Zawierają naturalną słodycz i dlatego mogą być konkurencją dla najbardziej wyszukanych deserów. Wybierajmy dojrzałe owoce, lekko miękkie, o wyrazistym kolorze i koniecznie spożywajmy je ze skórką, bowiem tam znajduje się to, czego organizm najbardziej potrzebuje – chociażby błonnik, który oczyszcza jelita, usuwa toksyny, poprawia perystaltykę i ułatwia trawienie. Poza tym owoce poprawiają humor i wpływają na nasze dobre samopoczucie, a to wszystko dzięki naturalnej fruktozie, która stanowi zarówno energię dla pracujących mięśni, jak i paliwo dla naszego mózgu, a zatem świeże, pachnące ogrodowe owoce są dobrodziejstwem dla naszego zdrowia. (…)

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *