Wigilijna kolacja to festiwal smakowitych ryb. Pojawiają się na stole w wielu odsłonach. Można je przyrządzić na setki sposobów, na zimno i na ciepło, pieczone, smażone, serwowane z pary, z rusztu, w warzywach, z owocami, z orzechami, w zalewie czy śmietanie.
Królem oczywiście jest karp, ale do świątecznego menu warto również włączyć dorsza, łososia, pstrąga, mintaja i śledzia. Moda na karpia zapanowała w czasach powojennych, ale znany jest znacznie dłużej, bo już od XII wieku, kiedy to trafił do nas za pośrednictwem mnichów z zakonu cystersów i do dnia dzisiejszego pojawia się w roli głównej na wigilijnym stole. Jeśli kupujemy rybę w całości, sprawdźmy, czy jest świeża. Świadczą o tym czerwone skrzela, błyszczące i wypukłe oczy, a także elastyczna i śliska skóra bez uszkodzeń ze ściśle przylegającymi łuskami. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 26. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [26 grudnia 2021 i 2 stycznia 2022 R. XXXII Nr 26 (837)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (26/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-262021/287