Soczysta mandarynka – Maria Fall-Ławryniuk

Pełne soku cytrusy o przyjemnym aromacie wspaniale komponują się w deserach, sałatkach, koktajlach czy sokach. Dobrze smakują w ciastach i lodach. Zaskakują w duecie z kurczakiem i mleczkiem kokosowym.

REKLAMA


Orzeźwiający zapach tych owoców czujemy już z daleka, gdy tylko ktoś obiera je w naszej obecności. Towarzyszą nam od jesieni niemal do końca karnawału, ożywiając smak słodkości, a nawet wytrawnych dań. Małe czy duże – ważne, żeby były sprężyste, lekko twardawe i aromatyczne. Na straganach i ladach sklepowych spotykamy je pod nazwą „mandarynki”, ale warto wiedzieć, że występują też w innych rodzajach. Gdy poszukujemy słodkich odmian, wybierajmy klementynki i satsuma, które mają mało pestek, łatwo można je obrać i są bardzo soczyste. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 25. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [12 i 19 grudnia 2021 R. XXXII Nr 25 (836)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (25/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-252021/287


 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *