Brokuł w kuchni – Maria Fall-Ławryniuk

Wyjątkowe właściwości zdrowotne i wartości odżywcze tego zielonego warzywa czynią je jednym z najzdrowszych warzyw na świecie! Brokuł, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, gościł już na stołach starożytnych Rzymian. W XVI wieku jego walory ponownie odkryli Francuzi, a w ślad za nimi reszta Europy.

REKLAMA


Brokuł spektakularnie wkroczył na nasze stoły w XXI wieku, kiedy to wybuchła moda na zdrowe odżywianie i świat zaczął szukać naturalnych „super produktów”. Szybko okazało się, że ta charakterystyczna roślina z rodziny kapustowatych w pełni zasługuje na to określenie. Brokuł uznawany jest za jedno z najbardziej wartościowych warzyw, gdyż już 100 g zaspokaja 100 procent naszego dziennego zapotrzebowania na wzmacniającą odporność witaminę C oraz 50 procent potrzebnej dawki witaminy A, poprawiającej kondycję naszej skóry i dbającej o utrzymanie dobrego wzroku.

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 16. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [9 i 16 sierpnia 2020 R. XXXI Nr 16 (801)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (16/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-152020/287

 

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *