Mamy trzecią restaurację z gwiazdką Michelin – Sławek Walkowski

Dokładnie 120 lat temu André Michelin wpadł na genialny pomysł. Postanowił wydawać przewodnik dla kierowców.

REKLAMA


Były tam adresy stacji benzynowych i warsztatów, gdzie mogli naprawić swoje auta albo wymienić opony, oczywiście na te marki Michelin. A że czasami robota w warsztacie się przeciągała, przewodnik zbierał także informacje o ciekawych miejscach i adresy lokali, w których można było dobrze zjeść. Pewnie nikt nie przypuszczał, że przewodnik wyewoluuje w coś, co będzie oznaczało niezwykły prestiż, a jego gwiazdkowe oceny restauracji staną się obiektem pożądania.

Bo tak jest dzisiaj. Na całym świecie tysiące szefów kuchni rozpoczyna trudną i żmudną wędrówkę w świecie gastronomii, a część z nich jest absolutnie zdeterminowana, by dostać się do gwiazd. Każdy kucharz chce dobrze gotować. Każdy chce, by jego dania były popularne. Każdy chce dobrze zarabiać. Inni chcą czegoś więcej, chcą być legendą. Poświęcają całe życie, ciężko pracują, wiele ryzykują, czasami upadają, by wstać i kolejny raz piąć się kilka szczebli wyżej. A wszystko to po gwiazdki. Gwiazdki Michelin. (…)

Sławek Walkowski


Więcej przeczytasz w 14. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [12 i 19 lipca 2020 R. XXXI Nr 14 (799)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (14/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-142020/287

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *