W upalne dni nic nie smakuje tak doskonale. Owocowo-warzywne zupy przyniosą ukojenie i sprawią, że będziemy najedzeni bez uczucia ciężkości. A już jedna porcja to prawdziwy witaminowy rarytas.
Klasyka zup na zimno to botwinka, ogórkowy chłodnik na jogurcie z koperkiem, pomidorowe gazpacho, pikantny chłodnik z awokado czy marchewkowy z kokosem. Pole do kulinarnych eksperymentów jest jednak o wiele większe. Wspaniałą bazą do zup serwowanych na zimno są owoce, szczególnie te o dużej zawartości wody: truskawki, arbuz, melon, ananas, porzeczki albo aksamitne i sycące awokado. Chłodnik to pyszny pomysł na orzeźwienie, nasycenie i uzupełnienie płynów, a jednocześnie spożycie lekkiego i wartościowego posiłku. Aby chłodnik nie był mdły, należy połączyć warzywa z owocami, jogurtem i aromatycznymi, wyrazistymi przyprawami. Te pyszne zimne zupy warto również wzbogacić o rozmaite dodatki, jak kozi ser, fetę, imbir, miętę, chrupiące grzanki czy gotowane jajko. (…)
Maria Fall-Ławryniuk – dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 14. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [12 i 19 lipca 2020 R. XXXI Nr 14 (799)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (14/2020) numer dwutygodnika “Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-142020/287