Czerwone winogrona – Wit Romanowski

Winogrona, szczególnie czerwone, zawierają bezcenną substancję o nazwie resweratrol. Znakomicie wzmacnia ona układ krążenia i pozytywnie wpływa na serce. Według naukowców bezsprzecznie wydłuża nasze życie. Prof. Harald von Zur Hausen, laureat nagrody Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii, w swym noblowskim przemówieniu uznawał resweratrol za jeden z najważniejszych związków chemicznych, na których aktualnie skupia się uwaga nauki. Słowem – im więcej spożywamy resweratrolu, tym lepiej.

Ile trzeba więc zjeść winogron? – wiedząc, że resweratrolu jest w nich niewiele. Kilogram? Dziesięć kilogramów? Codziennie? To niemożliwe. Czy zatem z dobroczynnego działania tego naturalnego polifenolu nigdy nie będziemy w stanie skorzystać? Na szczęście nie jest tak źle! Resweratrol możemy przyjmować pod postacią czerwonego wina, wytworzonego właśnie z czerwonych winogron. (…)

Wit Romanowski

Więcej przeczytasz w 9. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [27 kwietnia i 4 maja 2025 R. XXXVI Nr 9 (924)], str. 36.

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *