Karnawałowe specjały – z książki „Pory roku na talerzu” Krystyny Gierszewskiej

Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej i niezdrowej żywności są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Przepisy na karnawałowe przysmaki pochodzą z książki Krystyny Gierszewskiej „Pory roku na talerzu”, w której autorka ukazuje kulinarne zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją.

Kurczak w galarecie (…)

Pasztecik (…)

Grochowinki kociewskie (…)

Więcej przeczytasz w 2. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [21-28 stycznia 2024 R. XXXV Nr 2 (891)], str. 36

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *