Gruszki to wyjątkowe owoce, które od stuleci inspirują mistrzów kuchni i malarstwa, prezentując swoją słodycz w wypiekach i deserach, ale też urozmaicając smak wytrawnych dań. Są niesamowicie aromatyczne i soczyste. Przyciągają wzrok i zachwycają kolorystyką. W codziennej kuchni możemy je dowolnie przygotowywać – w postaci surowej, karmelizowane, duszone, pieczone, zaprawiane, a nawet kiszone.
Latem na targach i ryneczkach pojawiają się kształtne pierwsze sezonowe gruszki o pomarańczowo-czerwonym zabarwieniu, to zwykle odmiany Klapsa lub Isolda. Potem dołączają do nich najpopularniejsze Konferencja i Bonkreta Williamsa oraz niezastąpiona Lukasówka. Ta ostatnia ma wyjątkowo duże owoce o zielonkawym lub jasnożółtym odcieniu. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 21. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [16 i 23 października 2022 R. XXXIII Nr 21 (858)]
Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.
UWAGA – NOWOŚĆ!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!