Czas na śliwki – Maria Fall-Ławryniuk

Te popularne owoce od zawsze gościły na polskich stołach, przerobione na powidła czy dżem, jako nadzienie do knedli lub dodatek do ciast, drożdżówek i rogalików.

Przyrządzone w nieco mniej oczywisty sposób, w połączeniu z tofu albo mascarpone, smakują obłędnie. Ale można wykorzystać je też w bardziej tradycyjny sposób i przygotować pyszny kompot, lemoniadę lub placek ze śliwkami. Miłośnicy mięsa zaserwują z pewnością wołowinę długo duszoną ze śliwkami i czerwoną cebulą, a wielbiciele czekolady przygotują mus z dodatkiem migdałów. Im więcej kolorów w diecie, tym lepiej, smaczniej i zdrowiej. Fioletowy niesie niezwykły ładunek spokoju, wyciszenia, łagodności, a jednocześnie niezmiennie kojarzy się ze słodkawym posmakiem i bogactwem wartości odżywczych. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy

Więcej przeczytasz w 18. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [4 i 11 września 2022 R. XXXIII Nr 18 (855)]

Numer 18/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej) można zakupić TUTAJ.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Numer 18/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF) można zakupić
TUTAJ.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *