Te popularne owoce od zawsze gościły na polskich stołach, przerobione na powidła czy dżem, jako nadzienie do knedli lub dodatek do ciast, drożdżówek i rogalików.
Przyrządzone w nieco mniej oczywisty sposób, w połączeniu z tofu albo mascarpone, smakują obłędnie. Ale można wykorzystać je też w bardziej tradycyjny sposób i przygotować pyszny kompot, lemoniadę lub placek ze śliwkami. Miłośnicy mięsa zaserwują z pewnością wołowinę długo duszoną ze śliwkami i czerwoną cebulą, a wielbiciele czekolady przygotują mus z dodatkiem migdałów. Im więcej kolorów w diecie, tym lepiej, smaczniej i zdrowiej. Fioletowy niesie niezwykły ładunek spokoju, wyciszenia, łagodności, a jednocześnie niezmiennie kojarzy się ze słodkawym posmakiem i bogactwem wartości odżywczych. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 18. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [4 i 11 września 2022 R. XXXIII Nr 18 (855)]
Numer 18/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej) można zakupić TUTAJ.
UWAGA – NOWOŚĆ!
Numer 18/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF) można zakupić TUTAJ.