Toskania odczarowana [cz. 1] – Sławek Walkowski

Zastanawiam się, czy kiedykolwiek tak bardzo się rozczarowałem, jak podczas mojej ostatniej podróży. Odpowiedź brzmi: nie. Bardzo rozczarowała mnie ta Toskania.

Toskania to jeden z najpiękniejszych regionów Italii. Co do tego nie mam wątpliwości. Zachwyca krajobrazami, urokliwymi miasteczkami na wzgórzach i wspaniałymi zabytkami. A mieszkańcy są mili, uśmiechnięci i nigdzie się nie spieszą. Toskania miała również zachwycać swoją kuchnią, o której pisałem na tych łamach, że jest prosta, a nawet wiejska, ale arystokratyczna pod względem jakości składników. To kuchnia, która kocha świeżość, zapach, chrupkość i pieczenie na ogniu, a przyprawy nie dominują nad daniami. Jak w słynnym toskańskim chlebie bez soli, o którym długo jeszcze będę pamiętał. (…)

Sławek Walkowski

Więcej przeczytasz w 18. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [4 i 11 września 2022 R. XXXIII Nr 18 (855)]

Numer 18/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji tradycyjnej (papierowej) można zakupić TUTAJ.

UWAGA – NOWOŚĆ!
Numer 18/2022 dwutygodnika „Pielgrzym” w wersji elektronicznej (PDF) można zakupić
TUTAJ.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *