Z kiełkami można wyczarować niemal każdy posiłek, warto ich garść dodać do codziennych potraw. Delikatne kiełki o lekko ostrawym smaku to wyjątkowa mieszanka składników odżywczych, która przyda się nam szczególnie w okresie przesilenia wiosennego.
Młode pędy urozmaicają dania, jednocześnie wzbogacając je w witaminy, minerały i aminokwasy. Kiełków można używać na wiele sposobów – na przykład w celu podkręcenia walorów smakowych serwowanych dań, te ostrzejsze (kiełki rzodkiewki) nadają charakter zupom kremom, natomiast wzbogacenie zieleniny i ziół w sałatkach w pędy rukoli pozwoli uzyskać nowe, zaskakujące wrażenia smakowe. Kiełki buraka na śniadaniowych kanapeczkach z humusem lub twarożkiem zdecydowanie podniosą ich atrakcyjność, smak i wartość odżywczą. Kiełki otrzymane z ziaren roślin strączkowych są wspaniałą propozycją do dań serwowanych na ciepło i potraw jednogarnkowych. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 8. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [18 i 25 kwietnia 2021 R. XXXII Nr 8 (819)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (8/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-82021/287