Mijamy je w parkach, na łąkach, w lesie i nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele mogą wnieść do naszej kuchni i codziennego menu. Przez lata zwalczane, dziś z przytupem wracają na nasze stoły i na warsztat najlepszych szefów kuchni.
Czosnek niedźwiedzi, koniczyna, pokrzywa, nawłoć, mniszek lekarski, podagrycznik, kurdybanek, chaber, rumianek, macierzanka, płatki róży – wszystkie te rośliny, uznawane za chwasty, smakują wspaniale i nawet w prostych daniach komponują się bosko. W ostatnich latach podbijają również polską kuchnię. Mój ulubiony kurdybanek łatwo rozpoznać po sercowatych liściach i uniesionych łodygach z błękitnymi kwiatami. Bluszczyk kurdybanek sprawdzi się najlepiej jako dodatek do zapiekanek, potraw z ziemniaków i mięsa. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 10. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [16 i 23 maja 2021 R. XXXII Nr 10 (821)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (10/2021) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-102021/287