Dieta a indeks glikemiczny – Maria Fall-Ławryniuk

Indeks glikemiczny (IG) to pojęcie, z którym na pewno każdy się już spotkał, a określa ono, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Warto mieć choćby ogólne rozeznanie, aby ustrzec się przed negatywnymi skutkami skoków cukru.

REKLAMA


Dieta bazująca na niskim indeksie glikemicznym to nic innego jak urozmaicony i zbilansowany sposób odżywiania, w którym stawiamy na złożone węglowodany: kasze, ryże, mąki, makaron durum lub al dente, otręby, pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe, surowe warzywa, owoce, pestki, orzechy. Indeks odnosi się tylko do węglowodanów, ponieważ ani białka, ani tłuszcze nie powodują skoku poziomu glukozy. To, co zjadamy, jest trawione i dzięki enzymom rozbijane na małe cząsteczki: białka na aminokwasy, tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe, a węglowodany na glukozę (cukier prosty). To właśnie glukoza jest źródłem energii dla wszystkich komórek naszego ciała i bardzo ważne jest, aby jej stężenie we krwi było stabilne. (…)

Maria Fall-Ławryniuk – dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 8. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [19 i 26 kwietnia 2020 R. XXXI Nr 8 (793)]

POBIERZ BEZPŁATNĄ WERSJĘ CZASOPISMA W PLIKU PDF TUTAJ:
http://pielgrzym.pelplin.pl/wiadomosci-pielgrzyma/6895-pielgrzym-nr-7-2020-pobierz-za-darmo-2

LUB ZAKUP CZASOPISMO W WERSJI PAPIEROWEJ TUTAJ:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-82020/287

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *