Polacy lubią po włosku

Turecki kebab i włoska pizza to najczęściej wybierane przez Polaków potrawy. Popularność restauracji serwujących kuchnię wprost ze słonecznej Italii z roku na rok staje się coraz większa. Dlaczego tak bardzo lubimy

REKLAMA

włoskie jedzenie, szczególnie popularną na całym świecie pizzę? Z Maurycym Chodorowskim, właścicielem restauracji Toscana w Sopocie, rozmawia Iwona Demska

 

– Od lat zajmuje się Pan kuchnią włoską, tymczasem patrząc na Pana, prędzej spodziewałabym się szwedzkich klopsików albo świetnie przyrządzonego łososia.

– (śmiech) Wiem, że bliżej mi urodą do wikinga, ale naprawdę płynie we mnie włoska krew i to niemało. Moja mama – Claudia Filippi-Chodorowska jest Włoszką. Kuchnia w moim domu zawsze była na wysokim poziomie, mama bardzo dobrze gotowała, a ja ją podpatrywałem i w ten sposób sam się uczyłem. Później mama i ciocia założyły włoską restaurację w Sopocie. Poszedłem w ich ślady i dziś mam własny lokal, oczywiście z włoskim jedzeniem. (…)

 

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *