Turecki kebab i włoska pizza to najczęściej wybierane przez Polaków potrawy. Popularność restauracji serwujących kuchnię wprost ze słonecznej Italii z roku na rok staje się coraz większa. Dlaczego tak bardzo lubimy
włoskie jedzenie, szczególnie popularną na całym świecie pizzę? Z Maurycym Chodorowskim, właścicielem restauracji Toscana w Sopocie, rozmawia Iwona Demska
– Od lat zajmuje się Pan kuchnią włoską, tymczasem patrząc na Pana, prędzej spodziewałabym się szwedzkich klopsików albo świetnie przyrządzonego łososia.
– (śmiech) Wiem, że bliżej mi urodą do wikinga, ale naprawdę płynie we mnie włoska krew i to niemało. Moja mama – Claudia Filippi-Chodorowska jest Włoszką. Kuchnia w moim domu zawsze była na wysokim poziomie, mama bardzo dobrze gotowała, a ja ją podpatrywałem i w ten sposób sam się uczyłem. Później mama i ciocia założyły włoską restaurację w Sopocie. Poszedłem w ich ślady i dziś mam własny lokal, oczywiście z włoskim jedzeniem. (…)