Pizza – zna ją każdy! Podbiła cały świat. Bo jest prosta do zrobienia. Można na nią położyć właściwie wszystko, co się chce. Można się nią dzielić. I jest smaczna.
A jej historia rozpoczęła się w neolicie – młodszej epoce kamienia łupanego. Ludzie już wtedy znali wartość odżywczą ziaren zbóż, które pierwotnie rozgryzano i połykano. Z biegiem czasu ziarna rozgniatano na kamieniach, dodawano mąkę, wyrabiano ciasto i pieczono placki. W neolicie właśnie pojawiło się pieczywo. Kolejną rewolucją okazały się drożdże. Historycy twierdzą, że odkryto je około siedmiu tysięcy lat temu. Oczywiście stało się to przez przypadek. Jednokomórkowy grzybek dostał się na przygotowane już ciasto u pewnego piekarza znad Nilu i tak pojawiło się pieczywo drożdżowe. (…)
Sławek Walkowski
Więcej przeczytasz w 25. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [10 i 17 grudnia 2023 R. XXXIV Nr 25 (888)], str. 37.
Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.