Królowa sezonu – kalarepa – Maria Fall-Ławryniuk

To słodkawe i chrupiące warzywo z charakterem. Świetne jest nie tylko na surowo, ale też faszerowane, w sałatce, zapiekane, na kanapkach lub w pysznej zupie.

REKLAMA

Niezwykle eleganckie kalarepki nawet najprostsze danie uczynią wykwintnym. To ulubione przez wielu warzywo do chrupania, które czasem jest w stanie zastąpić tylko głąb wykrojony z białej kapusty, jednak kalarepa jest od niego delikatniejsza i słodsza w smaku. Ponadto jest bardzo zasobna w składniki mineralne, zawiera najwięcej potasu, wapnia, magnezu, fosforu i chloru, a także pewne ilości żelaza, miedzi i jodu. Kalarepa jest bogata w witaminy: C, z grupy B oraz karoteny, węglowodany i błonnik. Dzięki temu poprawia ogólną odporność organizmu, doskonale wpływa na parametry krwi, reguluje procesy trawienne i metaboliczne. (…)

Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy


Więcej przeczytasz w 13. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [28 czerwca i 5 lipca 2020 R. XXXI Nr 13 (798)]

TUTAJ można zakupić najnowszy (13/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”:
https://ksiegarnia.bernardinum.com.pl/pl/p/Pielgrzym-132020/287

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *