Niezwykle eleganckie kalarepki nawet najprostsze danie uczynią wykwintnym. To ulubione przez wielu warzywo do chrupania, które czasem jest w stanie zastąpić tylko głąb wykrojony z białej kapusty, jednak kalarepa jest od niego delikatniejsza i słodsza w smaku. Ponadto jest bardzo zasobna w składniki mineralne, zawiera najwięcej potasu, wapnia, magnezu, fosforu i chloru, a także pewne ilości żelaza, miedzi i jodu. Kalarepa jest bogata w witaminy: C, z grupy B oraz karoteny, węglowodany i błonnik. Dzięki temu poprawia ogólną odporność organizmu, doskonale wpływa na parametry krwi, reguluje procesy trawienne i metaboliczne. (…)
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy
Więcej przeczytasz w 13. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [28 czerwca i 5 lipca 2020 R. XXXI Nr 13 (798)]
TUTAJ można zakupić najnowszy (13/2020) numer dwutygodnika „Pielgrzym”: