Zdrowy jak ryba

Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie ryb pomaga zapobiegać wielu chorobom. Ryby stanowią cenne źródło kwasów omega 3, są najzdrowszym, dobrze przyswajalnym białkiem, i właśnie dlatego powinny być głównym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety.

REKLAMA

Badania wykazują również, że osoby, które spożywają ryby przynajmniej 2-3 razy w tygodniu są mniej zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, szczególnie kardiologicznymi, reumatologicznymi, a nawet nowotworowymi. Do najczęściej spożywanych ryb morskich w Polsce należą: makrela, śledź, dorsz, morszczuk, halibut, tuńczyk, flądra, zaś wśród słodkowodnych dominują: karp, szczupak, sandacz, pstrąg, płoć, lin, węgorz.

Dlaczego zatem warto jeść ryby? (…)

Zdrowy jak ryba

 

Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie ryb pomaga zapobiegać wielu chorobom. Ryby stanowią cenne źródło kwasów omega 3, są najzdrowszym, dobrze przyswajalnym białkiem, i właśnie dlatego powinny być głównym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety.

 

Badania wykazują również, że osoby, które spożywają ryby przynajmniej 2-3 razy w tygodniu są mniej zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, szczególnie kardiologicznymi, reumatologicznymi, a nawet nowotworowymi. Do najczęściej spożywanych ryb morskich w Polsce należą: makrela, śledź, dorsz, morszczuk, halibut, tuńczyk, flądra, zaś wśród słodkowodnych dominują: karp, szczupak, sandacz, pstrąg, płoć, lin, węgorz.

Dlaczego zatem warto jeść ryby? (…)

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *