Rozrywkowy owoc – ananas – Ola Kucharska

Ananas to zielna roślina pochodząca z rodziny bromeliowatych, pochodząca z Ameryki Południowej. Jej nazwa wywodzi się od słowa „nana”, w języku tupi oznaczającego dokładnie ten owoc. Technicznie rzecz biorąc, ananas to nie owoc, a owocostan – każda „łuska” to osobny mały owoc, razem tworzą zrośniętą, symetryczną, wieloowocową kiść. Dziś ananasa kupimy w każdym większym sklepie spożywczym lub lepiej zaopatrzonym warzywniaku, ale dawniej wzbudzał on niemałą sensację – i to na długo po tym, jak został odkryty przez Europejczyków.

REKLAMA

Podobnie jak czekolada ananas trafił na nasz kontynent dzięki wyprawom do Nowego Świata. Odkrywcom owoc ten kojarzył się wizualnie z szyszką, stąd zyskał nazwę „la pina” (w krajach anglosaskich to „pineapple”, czyli „sosnowe jabłko”). Tym większe było ich zdziwienie i zachwyt, gdy spróbowali owocu, który okazał się być słodki, aromatyczny i przyjemny dla podniebienia. Postanowiono zawieźć go królowi Portugalii Karolowi V, niestety po długiej podróży owoc stracił na świeżości, a jego specyficzny zapach odrzucił władcę. Mimo tej porażki dyplomatycznej ci, którzy poznali jego smak na rodzimej ziemi, nie zrezygnowali z rozpoczęcia uprawy ananasa. Najpierw sadzonki trafiły do Indii, na Jawę i Madagaskar. Dopiero sto lat później pierwsze ananasy udało się wyhodować w Europie – w Holandii – w specjalnych ogrzewanych szklarniach. (…)

Ola Kucharska, muzealniczka i rekonstruktorka historyczna

Więcej przeczytasz w 2. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [22 i 29 stycznia 2023 R. XXXIV Nr 2 (865)]

Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

UWAGA!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *