Cytryna – Ola Kucharska

Cytryna to roślina należąca do owoców cytrusowych. Samo słowo wywodzi się od nazwy ich rodzaju – Citrus. Jest ona w Polsce dobrze znana i powszechnie dostępna, dlatego łatwo zapomnieć, że jest to owoc egzotyczny, który przywędrował do Europy z Dalekiego Wschodu – z Indii i Chin.

REKLAMA

Dokładna historia początków uprawy cytryny jest trudna do prześledzenia, ale naukowcy przypuszczają, iż już przed 4000 laty uprawiano cytrusy na zboczach Himalajów. Około roku 200 p.n.e. plantacje tych roślin rozwinęły się w Chinach, a same owoce były tak cenne, że na ich przydział mogli liczyć tylko najwyżsi urzędnicy państwowi.

Do Europy cytryny trafiły dzięki Aleksandrowi Wielkiemu. Na swoją wyprawę oprócz wojowników zabrał także „poszukiwaczy botanicznych nowinek”, to właśnie oni mieli odkryć cytrynę i nasiona przesłać do Grecji. (…)

Ola Kucharska, muzealniczka i rekonstruktorka historyczna

Więcej przeczytasz w 13. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [25 czerwca i 2 lipca 2023 R. XXXIV Nr 13 (876)], str. 36

Dwutygodnik „Pielgrzym” w wersji papierowej oraz elektronicznej (PDF) można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *