Czekoladowa kariera – Ola Kucharska

Historia czekolady, podobnie jak wielu innych produktów spożywczych, zaczęła się dla Europejczyków razem z odkryciami geograficznymi. Pierwotnie czekolada podawana była jako napój przez Indian Ameryki Środkowej, a pierwszym mieszkańcem Starego Kontynentu, który mógł go spróbować, był Krzysztof Kolumb. Niestety nie zasmakował mu on zbytnio, gdyż był gorzki, ostry i podany na zimno. Mimo to wielki odkrywca przywiózł uprażone ziarna kakaowca ze sobą do Hiszpanii i tu zaczęła się zupełnie nowa historia czekoladowego napoju.

REKLAMA

Z początku, gdy ziarna kakao trafiły do Europy, czekoladę pito na sposób mezoamerykański, to znaczy przygotowywano ją na wodzie na zimno i gorzko. Z biegiem czasu odjęto z mikstury wszystkie ostre przyprawy i zastąpiono je cukrem, dodano też cynamonu, a wodę zamieniono na mleko lub śmietankę. Ponadto zaczęto podawać ją na ciepło. To właśnie wtedy ten czekoladowy napój zaczął bardzo przypominać gorącą czekoladę, jaką znamy dzisiaj. (…)

Ola Kucharska, muzealniczka i rekonstruktorka historyczna

Więcej przeczytasz w 1. numerze dwutygodnika „Pielgrzym” [8 i 15 stycznia 2023 R. XXXIV Nr 1 (864)]

Dwutygodnik „Pielgrzym” można zakupić w księgarni internetowej Wydawnictwa Bernardinum.

UWAGA!
Czasopismo do nabycia także w wersji elektronicznej (PDF)!

Udostępnij ten artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *